Mučite se sa podočnjacima? Ovo je pet grešaka u ishrani koje uzrokuju natečenost

Taman kada ste mislili da imate pod kontrolom raspored spavanja, vaše područje ispod očiju još uvek ne može ili ne želi sarađivati.
Mučite se sa podočnjacima? Ovo je pet grešaka u ishrani koje uzrokuju natečenost
Foto: Pixabay
Možda se budite frustrirani kada vidite natečene vrećice ispod očiju. Nemojte da se obeshrabrite. Osim spavanja, vaša ishrana može da doprinese i problemima s kožom ispod očiju, piše Klix.ba.
 
Ovih pet grešaka u ishrani može doprineti stvaranju vrećica ispod očiju.
Ne pijete dovoljno vode
 
Dehidracija takođe može uzrokovati zadržavanje vode u telu, što može da dovede do nadutosti. Pijte puno vode tokom dana kako biste pomogli svom telu da izbaci višak tečnosti i da ostane hidrirano.
Jedete puno prerađene hrane
 
Prerađena hrana sadrži puno natrijuma, konzervansa i drugih sastojaka koji mogu uzrokovati upalu i natečenost. 
 
Konzumirajte ishranu bogatu celovitom hranom bogatom hranljivim supstancama, kao što su voće, povrće, celovite žitarice i nemasne proteine.
 
Unosite previše soli
 
Prerađena hrana je često bogata soli i prekomerna konzumacija soli može uzrokovati zadržavanje vode u telu, što rezultira natečenošću lica i očiju. 
 
Da biste ograničili unos soli, kuvajte sa začinskim biljem i začinima umesto soli i izbegavajte prerađena i upakovana jela sa visokim sadržajem natrijuma.
 
Ne jedete dovoljno vlakana
 
Nije sve u tome šta ćete izrezati – ono što dodate takođe može mnogo pomoći. Dijeta s malo vlakana može da prouzrokuje zatvor i nadimanje, što može da dovede do natečenosti lica i očiju. 
 
Da biste imali dobru probavu i smanjili upalu, jedite puno hrane bogate vlaknima, uključujući voće, povrće, celovite žitarice i mahunarke.
Konzumirate previše šećera
 
Volite slatko? Važno je držati slatke poslastice u umerenim količinama, posebno ako ste zabrinuti za svoju kožu. 
 
Prekomerna konzumacija šećera može da dovede do upale u telu, što može da doprinese nadutosti i vrećicama ispod očiju. Smanjite unos slatkih jela i pića u korist prirodnih zaslađivača poput voća ili meda.
  • w/e

    23.04.2024 15:44
    mitovi
    Vlakna nisu neophodna za dobro varenje i nemaju nikakve veze sa podocnjacima. Postoje istrazivanja u kojima su ljudi jeli samo meso i nista drugo godinu dana i svi su imali idealnu krvnu sliku. Resenje za zatvor nije unosenje vlakana ili lekova, vec prestanak unosenja hrane koja dovodi do tog stanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?