Zašto nastaju podočnjaci i kako ih se rešiti

Iako je tu niz faktora, na pojavu i nijansu podočnjaka najviše utiču sam prirodni proces starenja i prekomerno izlaganje suncu.
Zašto nastaju podočnjaci i kako ih se rešiti
Foto: Pixabay
Upravo ovo poslednje utiče na ubrzani nestanak i propadanje kolagena i elastina, koji su najvažnije komponente mladalačke kože.
"Podočnjaci se obično razvijaju kao rezultat prirodnog procesa starenja. Kako starimo, naš prirodni nivo kolagena se smanjuje, što povećava opuštenost kože i rezultuje stvaranjem finih linija i bora. Koža takođe postaje tanja jer se gube kolagen i elastin koji kožu održavaju mladom i elastičnom. Tanka koža u području ispod očiju povećava vidljivost krvnih sudova, uzrokujući pojavu tamnih krugova", istakla je doktorka iz Njujorka Mišel Grin.
Dodaje da sunčeva svetlost i njeni štetni UV zraci takođe mogu pogoršati ovaj proces. Tu su i genetika, iscrpljenost, dehidracija, alergije i prekomerno vreme pred ekranom.
 
Na izgled lica utiču i genetski uzroci, poput hiperpigmentacije, masnih naslaga ispod očiju i prisutnosti suznih žlezda koje mogu dati izgled kesica i podočnjaka. U tim slučajevima kreme mogu poboljšati situaciju, ali bitne su i druge stvari, poput samog načina života.
 
Jedan od praktičnih trikova koje možemo napraviti sami je - hladan oblog. Naime, niska temperatura obloga može privremeno smanjiti natečenost i oticanje. Navlažite krpu za pranje hladnom vodom i prislonite je na područje ispod očiju i držite oko 20 minuta.
 
Možete na podočnjake prisloniti metalnu kašičicu, koju ste pre toga desetak minuta držali u frižideru.
 
Kesice čaja takođe su odličan oblog zbog svojih antioksidansa i kofeina.
 
"Primena kesica čaja na područje ispod očiju može privremeno smanjiti tamnu nijansu i natečenost ispod očiju. Crni i zeleni čaj su najbolje opcije za ovaj tretman kod kuće jer antioksidansi i kofein, koje ti čajevi sadrže, pružaju protivupalne prednosti i povećavaju protok krvi u tom području", istakla je doktorka.
 
Savetovala je da prokuvate kesice čaja i pustite ih da se potpuno ohlade pre nego što ih stavite ispod očiju.
 
Tu su i tretmani, serumi i kreme, važno je da imaju aktivne sastojke kao što su kofein, vitamin C i retinol.
 
"Kofein je izvrstan sastojak za borbu protiv pojave tamnih podočnjaka ili natečenosti. Ima protivupalna svojstva koja mogu umiriti kožu i smanjiti natečenost. Takođe je vazokonstriktor, što znači da podstiče sužavanje krvnih sudova. To delotvorno smanjuje vidljivost krvnih sudova ispod očiju, na kraju smanjujući pojavu tamnih krugova", otkrila je Grin.
 
Vitamin C igra ulogu u sintezi kolagena u koži. Povećana količina kolagena može pomoći u zgušnjavanju vrlo tanke i nežne kože podočnjaka, pomažući u uklanjanju tamnih krugova, kao i finih linija i bora. Ujedno je prepun antioksidansa koji štite kožu i pružaju efekat posvetljivanja.
 
"Retinol je derivat vitamina A i moćan sastojak za negu kože protiv starenja. Stimuliše proizvodnju novog kolagena i povećava brzinu obnavljanja ćelija kože. Rezultat je poboljšanje tonusa i teksture kože, otkrivajući ten koji je čvrst, gladak, čist, zdrav i osvežen", tumači doktorka.
  • Konstra

    01.06.2022 09:04
    Podocnjaci
    Problemi sa jetrom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?