Naučnici otkrili veštačku kožu koja podmlađuje

Američki naučnici napravili su biomaterijal koji imitira mladu kožu, zbog čega može da se koristi u kozmetičke i medicinske svrhe.
Kada se nevidljivim filmom premaže lice, bore i kesice ispod očiju "nestaju", a koža dobija mladalačku elastičnost. Iako zvuči kao reklama za svaki kozmetički proizvod, naučnici su svoj biomaterijal testirali na 170 dobrovoljaca i niko nije imao alergijske reakcije, niti druge neželjene posledice.
 
Međutim, njihov pronalazak ne skriva samo otečene podočnjake. Naime, preko ovog filma može da se premaže krema za sunčanje i da se koristi bez brige da će ga znoj ili voda sprati. Pretpostavka je da može da se koristi u slučajevima ekcema, psorijaze i drugih kožnih bolesti, tako što se suva, bolna mesta premažu ovom kremom, koja vlaži i smiruje. Efekat je privremen, a premaz može da se ukloni tečnošću koja rastvara polimere.
 
Naučnici još ne znaju kada će imati dovoljno podataka da bi mogli da proizvod predaju Agenciji za hranu i lekove, kako bi svoj patent plasirali na tržište. 
 
Ideja o "drugoj koži" javila se pre više od deset godina kada je profesor dermatologije na Harvardu Roks Anderson predložio jednoj kompaniji da, osim polimera za kosu, naprave i polimer za kožu. Tada im je objasnio da bi ona morala da bude nevidljiva, što bi omogućilo pravoj koži da diše, ali i da bude dovoljno elastična i da traje duže od jednog dana.
 
Kada su usavršili premaz, prvo su ga testirali na kesastim podočnjacima koji muče mnoge sredovečne i starije ljude i na suvoj koži nogu. Rezultati su bili odlični. Izdržljivost proizvoda testirana je na dobrovoljcima koji su ga nosili dok su se znojili, plivali i šetali po kiši.
  • Miloš

    16.05.2016 14:17
    Kako bi bilo da umesto o svetskim dostignućima, pištete o mukama lokalnih istraživača koji ne mogu da dođu do finansiranja projekta kod Pokrajinskog sekretarijata za nauku od članova Stručnih veća i njihovih muževa/žena/bratića. Pogledajte prošle nedelje objavljenu rang listu projekata i odmah će vam biti jasno ko su članovi Stručnih veća, a ko bliski prijatelji Sekretara i njegovog zamenika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.