SZO: Nigerija prva u svetu uvodi novu vakcinu protiv meningitisa

Nigerija je postala prva zemlja na svetu koja je uvela "revolucionarnu" novu vakcinu Men5CV protiv meningitisa, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
SZO: Nigerija prva u svetu uvodi novu vakcinu protiv meningitisa
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Primena vakcine u Nigeriju dovodi nas korak bliže našem cilju da eliminišemo meningitis", naveo je u saopštenju Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO.

Prema podacima SZO, sumnja se da su, od oktobra do sredine marta, u sedam nigerijskih država bila 1.742 slučaja meningitisa, a 153 osobe su umrle.

Nova vakcina štiti od pet glavnih sojeva bolesti koji su rasprostranjeni u Nigeriji, za razliku od početne vakcine koja deluje protiv samo jednog soja, saopštila je SZO.
 
Nigerija je jedno od žarišta ove bolesti u Africi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.