Da li je bezbedno jesti beli sloj koji se stvara na čokoladi?

I pored toga što joj još nije prošao rok trajanja, često se događa da kada otvorite tek kupljenu čokoladu, ona ne bude prepoznatljive braon boje, već je prekrivena belim slojem koji liči na prah.
Nemački naučnici su konačno otkrili zbog čega čokolada bledi i zašto njen gornji sloj dobija beličastu boju i poprima drugačiju teksturu. 
 
Zbog sve više žalbi potrošača i kupaca omiljene poslastice naučnici iz Hamburga su odlučili da reše ovu misteriju. Došli su do zaključka da većina ljudi čuva čokoladu na pogrešnoj temperaturi. 
 
Odlaganje čokolade na previše toplo ili previše hladno mesto dovešće do takozvanog "masnog cvetanja", odnosno pojave belih čestica čokolade po samoj površini, navode oni. 
 
Mrvice čokolade podižu se na površinu kroz sitne pukotine i to ukoliko čokolada nije na adekvatnoj temperaturi. A idealna bi, kažu, bila temperatura od 14 do 18 stepeni Celzijusa. 
 
Stručnjaci ističu da pojava cvetanja nije štetna po zdravlje i da je čokolada jestiva i nakon što "procveta". Oni zaključuju da bi čuvanjem čokolade u adekvatnim uslovima moglo da smanji broj pritužbi ljubitelja popularne poslastice. 
 
Jedan od predloga je da se jednom otvorena čokolada što pre pojede, pošto posle dužeg perioda od otvaranja počinje da ispušta takozvane kristalne čestice.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu

Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.

Smeju li jaja da se jedu svaki dan?

Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.