Život
09.02.2012.
12:14
Britanska učenica (13), kojoj je u školi ugrađen kontraceptivni implant bez znanja njenih roditelja, izjavila je da je to uradila jer je "htela da ima seks".
  • Tamara

    22.04.2012 14:30
    Radim kao GP u UK. Devojcice starije od 13 god imaju pravo da bez znanja roditelja ugrade Nexplanon i kod svog lekara opste prakse - sto znaci da bi bile u mogucnosti da dodju do njega i bez ove akcije vlade po skolama. Naravno, lekar opste prakse ima odgovornost da pokusa da ubedi devojcice da kazu svojim roditeljima, ali je njihovo pravo da o tome odluce. Da bi lekar opste prakse dozvolio devojcici da ugradi implant, ona mora da zadovolji Gillickove kriterijume (Gillick criteria or competence). U ovom tekstu nije ojasnjeno kako su zapravo stvari zapravo zakonski regulisane i sve je predstavljeno vrlo banalno. Nexplanon (ili jedan od LARC - long acting reversible contraception) je favorizovan medju mladima , jer se smatra da su devojcice ovog uzrasta nepouzdane u svakodnevnom uzimanju contraceptivnih tableta i cestso se desava da zaborave da uzmu tablete.
  • Andrija Šrek

    13.02.2012 18:33
    @Boki NS
    I da, umalo da zaboravim, ćerku nikada ne oslovljavam sa "sine".
  • e, bas necu

    12.02.2012 17:48
    @Andrija Srek
    Apsolutno ste u pravu! Seksualni odnosi tinejdzera su realnost hteli mi ti to da prihvatimo ili ne. Da li znate da jedan pedijatar nudi deci nedelju dana opravdanih casova ako tacno odgovore na pitanja koja su vezana za polno prenosive bolesti kada mu dodju tinejdzeri sa takvim problemima? Da li znate da do sada nikom od ispitanika nije morao da opravda casove?! Podrzavam odgovrno ponasanje ove tinejdzerke ali mi se ne dopada izbor kontraceptivnog sredstva kao i nacin kako je do njega dosla!
  • Andrija Šrek

    12.02.2012 13:59
    @Boki NS
    Kao otac jedne ćerke odgovorno tvrdim - uopšte nije stvar u "zveketanju". Naravno da deca to rade, i to sve ranije i ne treba zatvarati oči i praviti se da ne rade.
    Stvar je u izboru načina zaštite od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti. I o tome treba otvoreno pričati sa svojom decom, oba pola. Inače, eto potencijalnog belaja...
  • Boki NS

    12.02.2012 01:49
    Sumnjam da bi bilo koji otac rekao ovakvoj "ćerkici":

    Neka , sine, ljubi te tata, samo da možeš da se zvekećeš do mile volje...!
  • kvadrat-binoma

    12.02.2012 00:17
    1984
    Ovaj tekst izgleda kao da je iz Orvelove 1984.
  • member

    11.02.2012 11:56
    surova realnost svuda u svetu...
  • 09.02.2012 13:44
    Da neko mojoj ćerki u školi ugradi nešto bez mog znanja, ja bih mu ugradio zube u potiljak.
  • Oliver Tvist

    09.02.2012 13:30
    Vladin program i farmaceutska kuća sa ekskluzivnim ugovorom. Zvuči li vam poznato? Novac od poreskih obveznika za vladin program se deli između ekipe iz vlade i farmaceutske firme kojoj su obezbedili eksluzivitet, dok decu sirotinje plavokrvi snobovi čipuju tajno od roditelja u školama kao da su psi u azilu. Sada će klinci umesto kondoma da se pouzdaju u implante, pa će još više da se širi zaraza SPB, a to opet ide na ruku firmi koja pravi implante jer pravi i skupe lekove. Milina za njih, posao cveta dok sirotinja boluje i plaća. Čarls Dikens bi i danas da je živ pisao o istim temama kao i onomad.
  • Andrija Šrek

    09.02.2012 13:14
    ...
    Što se tiče odgovornog ponašanja devojčice u smislu kontracepcije i zaštite od neželjene trudnoće, tu je sve OK.
    Reakcija majke je dosta tipična, ona zapravo promašuje temu i samo želi ono što i svaki tipičan roditelj - da ima apsolutnu kontrolu nad svojim detetom, što nije OK.
    Treća i najvažnija stvar: kako će se potkožni implant koji ispušta polni hormon progesteron odraziti na hormonski status adolescentkinje kod koje se menstrualni ciklusi još uvek nisu ustalili i da li je to u ovom smislu najbolji izbor, vrlo je diskutabilno i mislim da nije OK.
  • strasno

    09.02.2012 13:07
    Ocepice se Skotska i Vels, a onda ce Engleski bolesni imperijalisti i ovakve bolesne stvari njihove bolesne monarhije da postanu istorija. Vladin program da bez znanja roditelja ugradjuje deci implante tokom nastave. Pa to je fasizam!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna