Srbija "preko noći" gubi najplodniju zemlju

Najplodnije zemljište u Mačvi gotovo preko noći nestaje jer voda odnosi polja, oranice i voćnjake u priobalnom području Drine.
Nedavno je država preko Kancelarije za obnovu i razvoj podigla oko pola kilometra utvrde na obali, ali su duž toka Drine mnoge parcele i dalje na udaru vodene bujice.
 
Lepa u svako godišnje doba, ali krivudava i nemirna kada vodostaj poraste. Tu osobinu Drine najbolje znaju poljoprivrednici čije su njive uz njenu obalu. 
 
- Prilikom nadolaska velike količine voda, poplavi naš deo jer je nivo niži. U svom rušilačkom napadu plodnu zemlju odnosi, a poljoprivrednicima ostaje neplodna zemlja, pa oni ne znaju šta će sa upropašćenim parcelama koje se posle teško dovode u normalno stanje - kaže Živan Jakšić 
 
Izgradnjom Pavlovića mosta utvrđen je deo obale, ali uzvodno i nizvodno, oko 20 kilometara je na udaru bujice kada je vodostaj visok. 
 
- Niko ništa ne preduzima, i dalje se to ruši. I ne samo ovde, već i u Crnoj Bari. Tamo je još gore - kaže Dušan Petrović. 
 
Godišnje voda zbriše na desetine hektara plodnog zemljišta u Mačvi. 
 
- Po nekoj proceni i prijavama građana oko 15 do 20 hektara je nosila u tim bujicama - kaže Jakšić. 
 
Nedavno je država preko Kancelarije za obnovu i razvoj uložila 25 miliona dinara za izradnju 450 metara obaloutvrde na najkritičnijem delu Drine, u Badovincima.
 
Za nastavak radova čeka se odobrenje iz vrha države, međutim, poljoprivrednici nemaju strpljenja jer se plaše prolećnih kiša i porasta vodostaja. 
 
- Ovo što su uradili i zaštitili je dobro, ali je ostalo još dosta na našu nesreću. Najgore je što ta zemlja ode u vodu i nije više naša. Zato treba što pre zaštiti jer ako bude još jedna poplava, otići će groblje, otići će sve - kaže Velisav Birovljević 
 
"Da krivu Drinu niko ne ispravi", svesni su i mačvanski poljoprirvednici ali se nadaju da će se neko setiti da je bar zaustavi u rušilačkom poduhvatu.
 
Autor: B92

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.