Tri preduzeća protraćila 3,5 miliona evra, neodgovornost se prašta

Građani Srbije su prošle godine morali da plate čak 3,5 miliona evra zbog tri javna preduzeća koja nisu osmislila projekte za kredite koje su uzeli.
"Železnice Srbije", "Koridori" i "Putevi Srbije" uzeli su ovaj novac iz budžeta Srbije i bukvalno ga bacili. Od tih para Srbija je mogla da izgradi školu za 700 đaka ili dva vrtića. 
 
Ovo nije prvi put da su ta tri preduzeća prokockala pare građana. Od 2008. do 2015. godine, na ime penala ova preduzeća su pojela blizu 18 miliona evra, što znači da su građani ostali uskraćeni za pet škola, devet vrtića ili za četiri kilometra auto-puta.
 
Najviše penala platilo je preduzeće "Koridori Srbije", od 7.297.171 evra, od čega je za vreme mandata Dmitra Đurovića, od 2012. do 2015. naplaćeno čak 6.036.921 evra. Građani su morali da plate i penale "Železnica Srbije" od  7.036.967 evra i "Puteva Srbije" od 3.594.826 evra.
 
Resorni ministri od 2008. do 2015. odgovornost za ovakvo rasipanje para svaljuju na svoje prethodnike. Aktuelna ministarka Zorana Mihajlović kaže da bi penali bili mnogo veći da njeno ministarstvo nije pokrenulo mnoge projekte.
 
"Ovo su recidivi prethodnih vlada koje nisu realizovale kredite, pa smo zbog početnog kašnjenja mi morali da plaćamo proviziju. Mi smo to kašnjenje morali da stignemo i uspeli smo to da uradimo u značajnoj meri, tako da sledeće godine penale nećemo plaćati", priča Mihajlovićeva.
 
Međutim, odgovornost za penale ne prihvataju ni njeni prethodnici. "Ne znam o čemu ministarka priča jer su svi projekti koji se realizuju u infrastrukturi iz mog vremena", kaže Milutin Mrkonjić.
 
Sličnog stava je i njegov naslednik Aleksandar Antić koji kaže da je za sedam-osam meseci, koliko je bio ministar saobraćaja, uveo izvođače u sve deonice. "Za vreme mog mandata obezbeđena su i sredstva za aktiviranje ruskog kredita za 'Železnice'. Za taj period sigurno nisu plaćeni penali", ističe Antić. 
 
Stručnjaci upozoravaju na začuđujuću lakoću kojom se prašta neodgovornost direktora. "Ne treba ni da čudi kakvi su nam autoputevi i železnice. U uređenim državama svaki izgubljeni milion bio bi sankcionisan gubitkom funkcija", zaključuje ekonomista Mlađen Kovačević. 
 
Autor: Blic
  • Ivan Dodajem:

    24.02.2016 20:18
    "Stručnjaci upozoravaju na začuđujuću lakoću kojom se prašta neodgovornost direktora. "Ne treba ni da čudi kakvi su nam autoputevi i železnice. U uređenim državama svaki izgubljeni milion bio bi sankcionisan gubitkom funkcija", zaključuje ekonomista Mlađen Kovačević." Ja ovde dodajem i zatvorom ili prinudnom naplatom izgubljenih sredstava a ako nema mogućnosti onda zatvor, pa da svi ostali potencijalni znaju....
  • Danilo

    24.02.2016 20:02
    Ne bi' da naljutim dežurne pljuvače koji čim se negde pojavi reč crkva odmah krenu da blate i pljuju nemilice, kao da je neko iz crkve njima iz džepa nešto uzeo! Evo sad prilike da vidim šta ćete reći za ove lopove? Pozdrav svima uz poruku da kakvi smo prema drugima takav život ćemo i zaslužiti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.