Poslovi koji su ugroženi zbog digitalizacije

Forbsov analitičar Bernard Mar naveo je 10 područja u kojima će poslovi biti ugroženi kompjuterizacijom i automatizacijom.

U razvijenom svetu očekuje se da bi za 20 godina moglo nestati do 35 odsto svih poslova.

Zdravstvo

Nedavno su se pojavile prve ordinacije koje vode kompjuteri. Džonson i Džonson je lansirao aparat koji automatski nadzire nivo anestetika tokom operacija, a već duže vreme su tu i roboti koji ljudima pomažu pri najkomplikovanijim operacijama.

Osiguranje

Najveći deo onoga što rade brokeri i osiguravajući agenti jeste računanje rizika i mnoštva podataka po više ili manje složenim formulama. U tome su kompjuteri svakako mnogo uspešniji.

Arhitektura

Već duže vreme postoje takvi kompjuterski programi koje mušterije mogu da koriste kako bi otprilike opisali kuće ili nameštaj kakve žele. Mar smatra da nije daleko razvoj softvera koji će crtati složenije projekte.

Novinarstvo

Mar smatra da će kompjuteri uskoro postati bitan deo novinarskog posla, prvo u novinarstvu koje pokriva finansije i u sportskom novinarstvu, tako da će automatski programi slobodno prikupljati informacije po internetu i onda ih smišljeno jezički oblikovati, tako da ih niko neće moći tužiti za povredu autorskih prava.

Finansije

Složeni logaritmi su računovođe već uveliko istisnuli, a Mar veruje da će uskoro udariti i na više bankare, pa i na one koji odlučuju o kreditima. Vlade već danas počinju da koriste kompjutere i razvijeni softver za pronalaženje poreskih utaja.

Obrazovanje

Mar primćuje sve češću i uspešnu primenu digitalnih alata u obrazovanju, koji se pokazuju uspešniji od stvarnih ljudi. Iz toga izvlači zaključak da će se to nastaviti i da se može očekivati čak i nestanak učitelja.

Ljudski resursi

Mar smatra da se već danas sva procedura oko skupljanja podataka i klasifikovanja kandidata za zapošljavanje može lako sprovesti bez ljudskog faktora.

Marketing i oglašavanje

Reč je o poslu koji iziskuje kreativnost i sposobnost jednog čoveka da manipuliše drugim. Mar se poziva na primer kompanije Persado, koja je razvila softver za pisanje delova i-mejlova kojima druge kompanije navode da posluju s njima.

Pravo i pravno savetovanje

Mar ističe primer statističkih baza prema kojima se već danas predviđa ishod pojedinih pravnih postupaka. On kaže da je moguće lako upravljati podacima koji se koriste u parnicama i suđenjima ako se digitalizuju.

Policija

Bolje predviđanje rizičnih situacija moglo bi dovesti i do manje potrebe za osobljem na poslovima provođenja zakona.

Autor: Express.hr

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija