Cena benzina za tri odsto niža nego u regionu

Prosečna maloprodajna cena benzina u Srbiji je oko 3,0 odsto niža od proseka u regionu, dok se, zbog najvećeg državnog zahvatanja, prosečna cena dizela u Srbiji svrstava u red najviših u poređenju sa cenama goriva u regionu, saopštilo je danas Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Prema podacima UNKS-a, ovonedeljna prosečna maloprodajna cena benzina BMB 95 u Srbiji je 132,70 dinara po litri, evrodizela 138,96 dinara, dok je prosečna cena litre TNG autogasa 65,33 dinara.

I dalje su najniže cene goriva u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, zemljama koje su zbog veoma niskih državnih zahvatanja preuzele deo potrošnje iz pograničnih delova naše i drugih susednih zemalja, a samim tim i fiskalne prihode, navode iz UNKS-a.

Isti negativni efekat po budžet Srbije se ostvaruje i kada je u pitanju snabdevanje tranzitnog saobraćaja, koji se dominantno okreće snabdevanju gorivom u navedenim susednim zemljama. Prema podacima UNKS-a, najskuplji benzin BMB 95 plaćaju Grci - 1,35 evra po litri, i Slovenci - 1,22 evra, dok je žiteljima u BiH za litar tog goriva potrebno 0,9 evra, a Makedoncima 0,99 evra.

U Srbiji prosečna cena benzina BMB 95, preračunata u evrima, iznosi 1,07 evra. Kada je reč o dizelu, najvišu cenu od 1,16 evra po litri ima Albanija, a odmah iz nje je Srbija za iznosom od 1,12 evra, dok je ovog gorivo najjeftinije u Makedoniji, gde košta 0,79 evra.

Po prosečnoj ceni TNG autogasa, Srbija se nalazi u "zlatnoj sredini" sa iznosom od 0,53 evra, najskuplji autogas plaćaju Mađari - 0,64 evra, a najnižu cenu ima BiH, svega 0,30 evra, pokazuju podaci UNKS-a. Prosečne maloprodajne cene benzina u Srbiji su u odnosu na početak marta, kada je gorivo bilo najjeftinije, povećane za oko 7,0 odsto, dizel je skuplji za 11 procenata, dok je TNG autogas jeftiniji za oko pola procenta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.