Francuska će zabraniti šefovima da kontaktiraju radnike van radnog vremena

Francuski parlament se sprema da izglasa zakon koji će radnicima prvi put dati pravo da se "isključe", izveštava BBC.
Kad zakon stupi na snagu, kompanije s više od 50 zaposlenih moraće da naprave "dnevni red" prema kojem u određeno vreme, na primer, uveče i vikendom, radnici neće primati ni slati e-mailove.
 
Iako je ideja zakona ismejana u nekim svetskim medijima, Francuzi smatraju da je problem konstantne povezanosti stvaran i da postaje sve ozbiljniji.
 
"Sva istraživanja pokazuju da je stres uzrokovan poslom izraženiji nego pre i da je taj stres konstantan. Radnici fizički napuštaju kancelariju, ali ne napuštaju posao. Ostaju vezani svojevrsnim elektroničkim povocem - kao psi. Sms-ovi, poruke, e-mailovi - kolonizuju život pojedinca do tačke kad se on ili ona jednostavno slomi", upozorava socijalistički zastupnik Benoa Hamon.
 
Menadžerska konzultantkinja Sin Le iz kompanije Elia slaže se u vezi sa tim da moraju da postoje granice između poslovnog i privatnog života: "Kod kuće, radno mesto može da bude kuhinja, kupatilo ili spavaća soba. Prebacujemo se s radnog e-maila na privatni WhatsApp, Facebook, pa opet na poslovne poruke - sve s istim uređajem. Kod kuće ste ali niste, a to može biti stvarna pretnja za vaše veze."
 
Najveći rizik je, kaže Le, "preforsiranje" koje opisuje kao "fizičku, psihološku ili emocionalnu patnju uzrokovanu totalnom nemogućnošću odmora". Ipak, Le ističe kako se ne radi samo o dobrobiti radnika, već i o njihovoj kreativnosti koja ne može doći do izražaja ako nemaju dovoljno vremena za odmor.
 
S druge strane, mnogi sumnjaju da će zakon funkcionisati. 
 
"Mislim da je pravo na isključivanje divno za poboljšanje ljudskog stanja ali totalno neizvodivo", kaže programer Gregori u "Bowler Pubu" u centralnom Parizu, u kojem se obično skupljaju finansijski radnici i IT stručnjaci. "U mojoj kompaniji kao developeri rade Kinezi, Indijci, Amerikanci. Moramo da razgovaramo s ljudima širom sveta do dugo u noć. Naša konkurencija nema ista ograničenja. Kada bi se držali zakona, pucali bi sami sebi u nogu."
 
Le smatra da će zakon brzo postati irelevantan jer se e-mailovi za nekoliko godina ionako neće više koristiti i preći ćemo na drugu vrstu komunikacije.
 
Zakon ne predviđa kazne za poslodavce, već očekuje od njih da ga se drže dobrovoljno.
  • ana

    08.11.2016 12:00
    dobro je da ne moraju opet da dižu revoluciju
  • Eh

    08.11.2016 09:20
    Da, to je prava zemlja proleterijata. A ne kao kod nas, šta rade šefovi.
    Poznat je vic o Vučku, Zorani i Dači. I dozvoli za menjanje.
  • Zvekete

    08.11.2016 08:32
    !!!!
    Treba da se uvede ovo i kod nas, po modelu ovih drakonskih kazni u nacrtu zakona o saobracaju, i treba da plate kaznu za cimanje ljudi van posla!

    'oces da me pitas nesto van radnog vremena? 120000 dinara! Prc!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija