Godišnje se u Srbiji uništi oko 90 miliona dinara

Godišnje se zbog pohabanosti uništi između 80 i 90 miliona dinara u novčanicama svih apoena, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.
Zamena neispravnog novca, bez obzira na to da li se radi o dinarima ili evrima, u bankama košta od dva do pet odsto od vrednosti novčanice. Ovu transakciju bankari neće naplatiti jedino ako je građanin na njihovom bankomatu podigao oštećeni apoen, naravno uz dokaz.
 
Kako pišu "Novosti", u Narodnoj banci Srbije tvrde da je posebnim propisom definisano da su banke dužne da obrađuju gotov novac (dinare), odnosno da provere autentičnost i sortiraju novac. Ukoliko se i pored provere dogodi da građani dođu u posed neispravnog novca, na blagajni banke ili iz bankomata, građani mogu da odbiju prijem ovog novca ili da ga zamene u banci ako su novac preuzeli iz bankomata.
 
"Banke su dužne da firmama i građanima zamenjuju novčanice i kovani novac koji nisu podobni za opticaj na osnovu tačno definisanih uslova iz odluke o upravljanju tokovima gotovine. NBS bankama ne naplaćuje naknadu za prijem pohabanih i oštećenih novčanica, a da li će banke građanima naplatiti takvu naknadu zavisi od poslovne politike banke", kažu u NBS.
 
Prema zakonu, banka gotov novac u opticaj može da vrati samo ako je u postupku obrade utvrđeno da je podoban za opticaj. Takođe, počev od oktobra 2012. godine, Narodna banka Srbije sprovodi kontinuiranu obuku zaposlenih u bankama za obavljanje poslova obrade gotovog novca.
 
"Imajući u vidu jasno definisane kriterijume za obradu novca, da se ova obrada uglavnom obavlja automatski, kao i činjenicu da centralna banka sprovodi kontinuiranu i detaljnu obuku zaposlenih u bankama, smatramo da su stvoreni svi preduslovi za kvalitetnu obradu gotovog novca u bankama, odnosno da se na ovaj način minimizira rizik puštanja u opticaj nepodobnog novca i da se obezbeđuje potreban kvalitet novca koji se isplaćuje klijentima banke", zaključuju u NBS.
 
Narodna banka Srbije novac preuzet od banaka obrađuje na automatskim sistemima, izdvaja novčanice nepodobne za opticaj koje se povlače iz opticaja i nakon toga uništavaju.
  • Notta

    09.11.2016 10:45
    Jorgovanka u oblacima
    Naravno da ovo nije tačno niti to banke rade. Svake nedelje predajem novac u banke i pouzdano znam da ne izdvajaju neispravne novčanice! Ako nedosstaje nit ili je zalepljena selotejpom, oni je i dalje "proturaju" u opticaj.
    Potrošači koji donesu oštećenu novčanicu "se kunu" da su je dobili iz bankomata!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.