Radnici žele ručak u firmi, ali gazde neće da plaćaju porez

Zaposleni u firmama u Srbiji bi želeli da im poslodavci omoguće i ručak.
Oko 80 odsto anketiranih radnika izjasnilo se da bi rado pojelo kvalitetan obrok tokom radnog vremena u kompanijskim restoranima. Ne bi se žalili ni da im obrok dostave ili da dobiju vaučere za obroke u restoranu ili supermarketu, podaci su agencije "Ipsos" na uzorku od 405 ispitanika. 
 
Kompanije uglavnom isplaćuju topli obrok, i to kao deo plate. Dokle god na njega budu plaćali poreze i doprinose, malo je verovatno da će u tom segmentu biti izdašniji. Kada bi ga zamenili gotovim obrokom, istina je da bi platna lista bila značajno kraća. S druge strane, nije isključeno da bi poslodavac spremajući hranu još i uštedeo.
 
Od Ministarstva finansija zatražili su da novac obračunat na ime toplog obroka ne bude oporezovan, ali im nisu izašli u susret.
 
"Ukoliko isplaćuju keš, a većina to radi, plaćaju se porezi i doprinosi. Ukoliko spremaju hranu, ne plaćaju poreze. U svetu je to rešeno na različite načine. Na Zapadu se radnik, pre svega, dogovara o plati i računa da od nje podmiri i hranu, prevoz i sve ostalo. Izuzetak su izuzetno naporne industrije. Tu sindikati insistiraju da radnici tokom rada imaju obroke. U hotelijerstvu uglavnom zaposleni imaju hranu, to se podrazumeva", kaže Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.
 
U istraživanju "Ipsosa" učestvovalo je 405 zaposlenih sa područja cele Srbije. Većina veruje da je ishrana u toku radnog vremena preduslov zdravlja i radne efikasnosti, ali i vid finansijske korporativne podrške. Čak 95,8 odsto zaposlenih jede u toku radnog vremena, a njih oko trećina donosi pripremljenu hranu od kuće. Utvrđeno je da 70 odsto zaposlenih u Srbiji nema nikakvu ishranu koju obezbeđuje poslodavac tokom radnog vremena.
 
"Poslodavce obeshrabruju poreske prepreke, jer se svako izdvajanje za ishranu tretira kao zarada na koju se plaćaju porez i doprinosi, pa je svaki takav obrok skuplji 70 odsto. Zato je neophodno ukinuti poreze i doprinose da bi poslodavac bio podstaknut da zaposlenom obezbedi obrok", navodi on za "Novosti".
 
U zemljama Evropske unije, u onima u kojima se uopšte tretira topli obrok, dnevni maksimalni iznos koji poslodavac može bez plaćanja poreza da potroši na ishranu zaposlenog je kreće se od 3,33 evra u Rumuniji, do 11,95 evra u Poljskoj.
  • Radnik

    20.12.2016 20:35
    Mene najviše obeshrabruje moja mala plata.
    Dajte Vi meni platu od koje mogu da živim i da kupim sebi ručak gde ja hoću!
    Pa valjda od svoje plate treba da se prevezem do radnog mesta, kupim obroke za svih 30 dana za mene i porodicu, platim račune i sredstva za hiogijenu, platim obuću i odeću, školski pribor i ostalo za BESPLATNO školovanje svoje dece....
    Ako nisam u stanju da to sve platim od plate, ja nisam radnik, ja sam rob !
  • Privatnik

    20.12.2016 17:34
    Nije poenta da se ukinu porezi i doprinosi na plate na topli obrok, hranu i sl.,već je poenta da se porezi i doprinosi na CELOKUPNU zaradu SMANJE sa 68% na razumljivi nivo od 45%-50% , kako bi poslodavac mogao da POVEĆA NETO PLATU RADNICIMA, a oni od plate da kupuju hranu, plaćaju račune i sve što im treba.
    Ovaj predlog miriše mi na ideju da zaposleni kod države DOBIJU DODATAK NA PLATU (NOVAC) o trošku privatnog sektora koji plaća 68% na svoje zarade.
    Krajnje je vreme da se i u Srbiji kao i svuda u svetu počne sa iskazivanjem BRUTO PRIMANJAZ aposlenijh kao svuda u svetu, a ne samo neto zarade, kako bi se kroz izmešljene dodatke na platu: prevoz, hrana, letovanje, školovanje i slično isplaćivao NOVAC zaposlenima kod države, a javnosti prikazivala samo neto primanja, pa kao fol rade za malle novce,a oni primaju deset raznih neoporezovanih dodataka u visini koja premašuje neto zaradu.
    Dajte platu od koje se može jesti, prevoziti, hraniti i plaćati računi!
  • DonJuan

    20.12.2016 11:36
    Kakav obrok, pa ovde poslodavci ukidaju i pravo na toalet... Jednostavno moze im se, a i takvi smo ljudi, mali, iskompleksirani i odvratni, pa cim osetimo malo moci volimo da ugnjetavamokl koga i kako stignemo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija