Zašto je brokoli skočio na 700 dinara?

Hladno vreme u Evropi izazvalo je nestašicu zelene salate, ali i drugog povrća kao što su plavi patlidžan, artičoke i brokoli. Očekivano, cene su otišle u nebo.
Mnoge evropske zemlje uvoze povrće iz južne Španije, koja je ranije uvek garantovala sigurnu isporuku tokom zime. Nestašica je otišla toliko daleko da su se građani žalili na društvenim mrežama koristeći haštag #courgettecrisis.
 
"Južna Španija je riznica za celu Evropu tokom zime. To omogućava njena topla i suva klima, gotovo pustinjska", rekao je jednom prilikom Entoni Gardiner, jedan od snabdevača supermarketa širom Evrope. Ali ove zime bilo je drugačije.
 
"Bilo je strašno nevreme. Uoči Božića za četiri dana smo imali količinu padavina koliko i London za šest meseci. Bio je to potop. Mnogi usevi su uništeni", priča Gardiner. 
 
Hladan talas koji pogađa Evropu od početka godine samo je pogoršao stanje. "Imali smo snega na plaži. U takvim uslovima biljke ne mogu da rastu, što se sada vidi na policama", rekao je Gardiner.
 
Neki marketi u Evropi čak ograničavaju količinu povrća koju kupci mogu da pazare, a cene su, naravno, naglo skočile.
 
U Srbiji se cena brokolija kreće od 500 pa do čak 700 dinara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija