Nije uspela prodaja udela u Galenici

Komisija za sprovodjenje strateškog partnerstva predložila je danas Vladi Srbije da se postupak privatizacije beogradske farmaceutske kompanije Galenika modelom strateškog partnerstva proglasi neuspešnim, saopštilo je Ministarstvo privrede.
Pregovori su vodjeni sa britansko-ruskim konzorcijumom Frontier-Pharma Petrovax o prodaji 25 odsto udela u Galenici.
 
Ministar privrede Goran Knežević izjavio je da država neće odustati od Galenike, imajući u vidu njen potencijal, koji kroz druge modele privatizacije može da se razvije, kako bi Galenika opet poslovala održivo i profitabilno. Kako je saopšteno, Ministarstvo privrede i rukovodstvo Galenike razmatrali su, paralelno sa pregovorima sa zainteresovanim strateškim partnerom, i mogućnost restrukturiranja obaveza Galenike, u slučaju da ne bude postignut dogovor.
 
Vlada Srbije je ranije donela Zaključak kojim je preporučeno nadležnim organima državnih poverilaca da ne izdaju naloge za blokadu računa, odnosno da ne sprovode postupak naplate svojih potraživanja, kao i da povuku sredstva obezbedjenja koja dospevaju na naplatu prema Galenici i njenim zavisnim društvima, do postizanja konačnog dogovora sa komercijalnim poveriocima, a najkasnije do 31. marta 2017. godine.
 
"Galenika trenutno posluje stabilno i neće imati problema u servisiranju tekućih obaveza, a Ministarstvo privrede će preduzeti sve mere da se u najskorijem roku izadje sa novim modelom privatizacije za ovo preduzeće", ističe se u saopštenju. 
 
Komisija je danas konstatovala da tokom pregovora izabrani ponudjač nije preduzeo korake koji bi vodili ka rešavanju problema duga Galenike prema komercijalnim bankama, niti da je došlo do usaglašavanja više osnovnih elemenata ugovora o strateškom partnerstvu, navelo je Ministarstvo privrede. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija