Privrednici: Srbija ima besmislen poreski sistem

Srbija ima komplikovan, nepravedan i složen poreski sistem zbog čega ga treba temeljno reformisati umesto dodatno menjati i dopunjavati, ocenjuju stručnjaci i privrednici.
Privrednici: Srbija ima besmislen poreski sistem
Foto: Pixabay
Direktor Mreže za poslovnu podršku u Srbiji Dragoljub Rajić je, povodom najave iz Vlade Srbije da će se raditi na unapređenju poreskog sistema kako bi Srbija bila bolje mesto za poslovanje, rekao da je sadašnji poreski sistem komplikovan i zahteva dodatno zapošljavanje knjigovođa, finansijskih i pravnih stručnjaka za izračunjavanje poreskih dažbina. Dodao je da je Zakon o porezu na dodatu vrednost (PDV) napisan na 250 strana, a njegovo tumačenje je na 1.250 strana.
 
- To je knjiga veća od Biblije - naveo je Rajić.
 
Tako komplikovani poreski propisi, prema njegovim rečima, omogućavaju različita tumačenja zbog čega je prošle godine u Srbiji 11.000 privrednika pokrenulo spor sa obrazloženjem da su nameti pogrešno obračunati.
 
- U Nemačkoj se pokrene oko 600 tužbi godišnje jer je poreski sistem jednostavan i transparentan i ne prekrajaju ga, dopunjavaju i popravljaju svaki čas kao u Srbiji - rekao je Rajić.
 
Oporezuju i one koji imaju i koji nemaju
 
Član Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević rekao je da je "srpski poreski sistem besmislen jer jednako oporezuje i one koji imaju i one koji nemaju" i da ga temeljno treba reformisati. Dodao je da bi poreski sistem morao da zadovolji tri uslova da bi bio efikasan.
 
- Državi i privrednicima je u interesu da se napravi takav poreski sistem da svako može da plati porez, da bude sveobuhvatan, bez diskiminacije kao sada kada 50 odsto privrednika ne plaća te dažbine i da ostavlja mogućnost progresivne stope, odnosno da oni koji više zarade više i plate - rekao je Knežević.
 
Dodao je da je neprihvatljivo da porez na dobit u Srbiji bude najmanji u svetu i da se oporezuju privrednici koji tek počinju posao.
 
- U Americi privrednika ne diraju dok ne ostvari prihod od 25.000 dolara, a u Srbiji skoro da oporezuju pre nego što počne da radi - rekao je Knežević.
 
Umesto 17 u poreskoj prijavi čak 190 podataka
 
Ministarska saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar finansija Dušan Vujović saglasili su se juče da je potrebno unaprediti pravilnike o evidenciji i o pregledu obračuna PDV-a, kako bi se popravila pozicija Srbije na "Duing biznis" listi.
 
Urednica časopisa "Računovodstvo" Rada Stojanović rekla je da predloženi pravilnici predviđaju da se umesto sadašnjih 17 u poreske prijave unese čak oko 190 novih podataka, a da je prosek u zemljama EU 39.
 
- Kada bi poreznici više koristili računovodstvenu evidenciju prilikom kontrole ne bi bilo potrebno duplirati podatke u poreskoj prijavi - rekla je Stojanović.
 
U Sloveniji se, prema njenim rečima, prilikom kontrola i plaćanja poreza koriste isključivo podaci iz računovodstvene evidencije, a u Srbiji nedovoljno kao i unakrsna provera podataka. Dodala je da "to nije način za unapređenje poreskog sistema".
  • Ranko

    24.08.2017 09:01
    Poreska je najneprofesionalnija drzavna organizacia. Bilo da je vezano za privredu ili imovinu. Postavi isto pitanje dvojici, trojici sluzbenika i nikada neces dobiti isti odgovor. Ne znam punoletnu osobu u ovom gradu koja bar jednom nije dozivela mega-stres zbog neke brljotine "nekoga" iz poreske. Privrednike tu i tamo hapse, zavisi ko je na vlast i ko iz koje partije ali poreznike niko nikada nije dirao a tamo se svasta dogadja. Imaju li poreznici neku unutrasnju kontrolu?
  • Deks

    24.08.2017 08:43
    @mima - To je svakako protivzakonito. Vaš gazda je verovatno samo preko papira "provukao" tu platu koja vam kasni da može biti proknjižena, platio je porez i doprinose a nije podigao iznos neto plate ili je možda i podigao ali vam je nije predao. Međutim pravo je pitanje šta vi radite u toj firmi i kod tog "poslodavca"? Šta dobro možete očekivati kod poslodavca koji vam platu ne isplaćuje 14 meseci? Koji su vaši motivi da ostanete u toj firmi? Možda vam poslodavac plaća doprinose pa vam je motiv "radni staž" ili i ako vam ne uplati sve očekujete da će vam država "povezati radni staž" kada budete išli u penziju? Ako je tako to je dosta nemoralno od vas. Trebalo bi zakonski regulisati da ako radnici nisu dobili 2 meseca platu i nisu uplaćeni doprinosi ta firma automatski odlazi u stečaj a svim radnicima automatski prestaje radni odnos.
  • mima

    24.08.2017 07:52
    Da mi neko objasni?Kako je moguce da ja kao radnica Stylos group-a ne dobijam platu mesecima(nekad i po 14 meseci)a da gazda plati porez na platu koja kasni i niko ga vise ne dira????Zar nije normalno da se takve stvari uplacuju isti dan kad je plata a ako nema katanac,mozda zvuci surovo ali i da se plata ne dobija mesecima je vise nego surovo....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.