Državna preduzeća građane će koštati 100 miliona evra u ovoj godini

Preduzeća u privatizaciji će u 2017. godini koštati državu, posredno ili neposredno, oko 13 milijardi dinara ili 100 miliona evra.
Državna preduzeća građane će koštati 100 miliona evra u ovoj godini
Foto: 021.rs
"Danas" piše da se dobar deo toga odnosi na neplaćanje obaveza za energente, odnosno dugova Srbijagasu i Elektroprivredi Srbije. Prema podacima iz izveštaja Fiskalnog saveta, za prvih osam meseci dug Srbijagasu iznosio je 2,6 milijardi dinara, a procenjuje se da će do kraja godine dostići i celih pet milijardi. 
 
Kako nas je bliska prošlost naučila u slučaju Srbijagasa, ovi troškovi lako mogu da se preliju iz javnih preduzeća na budžet, s obzirom da se javna preduzeća zadužuju, a za dugove garantuje država, da bi ih na kraju ona i vraćala. 
 
Direktan trošak budžeta za subvencije za koje je ove godine za neprivatizovana preduzeća izdvojeno pet milijardi dinara, sve za PEU Resavica. Tu je i subvencija od 15 milijardi dinara za Železnice Srbije, ali već deo toga se odnosi na infrastrukturne projekte, a stručnjaci upozoravaju da se svuda na neki način subvencioniše železnički transport, prenosi beogradski list.
 
Tu su i subvencije preko Fonda za razvoj, koji ima dobru naplatu kredita koje dodeljuje. Međutim, u jednom delu on služi kao protočni bojler putem kog vlada sipa novac u preduzeća. Na ovaj način se preduzećima da između dve i tri milijarde dinara. 
 
Ovo nije konačna računica, jer ona ne obuhvata otpise državnih potraživanja ili njihovu konverziju u kapital, niti neuplaćene poreze, doprinose za koje još nema podataka za ovu godinu. 
 
Prema izveštaju Fiskalnog saveta oko 150 preduzeća je ostalo da se privatizuje, sa oko 50.000 zaposlenih. Po broju zaposlenih i veličini dugova izdvajaju se Azotara, MSK, RTB Bor, Petrohemija, Galenika, Lasta, Simpo, Ikarbus...
 
"Danas" navodi da najveće probleme prave preduzeća iz petrohemijskog sektora, osim Petrohemije čijih je 100 miliona evra duga preuzela država i koja posluje pozitivno. Ova preduzeća prave probleme sa neplaćanjem gasa, a tu se prvenstveno misli na Azotaru koja poslednjih godina beleži gubitke između tri i pet milijardi dinara. Prema nalazu Fiskalnog saveta samo troškovi za gas i zarade su veći od poslovnih prihoda.
  • Nik

    03.10.2017 12:01
    Samo bahato, povecavaju se porezi, za skole i obdanista se nose ubrusi, sapuni i ostale potrepstine, materijal za skolu nikad skuplji, smanjuju se primanja najsiromasnijima, poostravaju se kriterijumi za dobijanje socijalne pomoci, a 100 milki opusteno gubitasima i obdanistima za uhlebljavanje kadrova. Napredno, nema sta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.