Objavljen izveštaj o gubicima firmi u koncernu Agrokor

Revidirani finansijski izveštaj pokazao je da su kompanije iz sastava koncerna Agrokor u prošloj godini poslovale s gubicima ili manjom dobiti, a najveći neto gubitak ostvaren je u maloprodajnom delu, ukupno 290 miliona evra, od čega samo u Konzumu 250 miliona evra, objavljeno je danas u Zagrebu.
Vrednost bilansa Agrokorovih kompanija je smanjena za 1,7 milijardi evra. Izveštajem nije obuhvaćena kompanija Agrokor d.d, odnosno izveštaj za tu kompaniju biće predstavljen u ponedeljak, kada će biti predstavljen i revidirani konsolidovani finansijski izveštaj koncerna.
 
Vanredni poverenik za Agrokor Ante Ramljak izjavio je da je revizija u maloprodajnom sektoru obuhvatila Konzum i Tisak, a ukupni negativni efekat u 2015. i 2016. u tom segmentu je iznosio oko 330 miliona evra. Prema izveštaju, najveći hrvatski maloprodajni lanac Konzum u prošloj godini je poslovao s gubitkom od 250 miliona evra, a poslovni prihodi su mu bili 1,4 milijarde evra.
 
"Neki od izveštaja sadrže značajne ispravke na izveštajima za 2015. i 2016. Da nije bilo ovog zakona (leks Agrokor) finansijski izveštaji bi doveli u pitanje buduće postojanje cele grupe i kompanije, odnosno išlo bi se u stečaj", rekao je Ramljak. On je rekao da su neke stvari i u 2015. bile pogrešno knjižene i nepravilno vrednovane.
 
U 2015. godini je Konzum prikazao dobit od 31,1 milion evra, ali stvarni rezultat je gubitak od 190 miliona evra, što je, kako je rekao Ramljak, gubitak iznad visine kapitala. Glavni generator gubitka u Konzumu je izašao iz testa vrednosti imovine, odnosno testa na umanjenje vrednosti imovine. Uz to je rečeno da je firma Idea u Srbiji prepuštena Merkatoru.
 
Ramljak je rekao da je situacija bolja što se tiče poljoprivrede i prehrane, odnosno da je u 2016. ostvaren neto gubitak od 40 miliona evra, odnosno 93 miliona evra.
 
On nije hteo da govori o mogućoj krivičnoj odgovornosti vlasnika kompanije Ivice Todorića ili nekog iz uprave. Potvrdio je da je sa svim brojkama upoznato državno tužilaštvo.
 
Vanredni poverenik za Agrokor je rekao da sve kompanije sada posluju stabilno i imaju budućnost.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.