Svetska banka: Kosovo ima najveći ekonomski rast na Zapadnom Balkanu

Kancelarija Svetske banke na Kosovu predstavila je danas redovan izveštaj o ekonomskom razvoju na Zapadnom Balkanu i saopštila da će Kosovo u 2017, prema procenama te finansijske institucije, imati najveći ekonomski rast od 4,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Svetska banka: Kosovo ima najveći ekonomski rast na Zapadnom Balkanu
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Ekonomije Zapadnog Balkana imaće u 2017. rast bruto domaćeg proizvoda od 2,6 odsto BDP-a, a najveć rast imaće Kosovo, Albanija i Crna Gora. Na Kosovu se predvidja da će se ekonomski rast sa 3,4 odsto u 2016. godini povećati na 4,4 odsto BDP-a u 2017. Taj rast je rezultat investicija, potrošnje i izvoza", kazala je direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder.
 
Prema izveštaju Svetske banke, stabilan rast imala je Bosna i Hercegovina, dok je ekonomski rast u Srbiji i Makedoniji smanjen. Prema njenim rečima, politička kriza tokom ove godine je omela ekonomski rast Makedonije, dok je razlog za slabiji rast u Srbiji bila oštra zima, a potom suša.
 
Van Gelder je navela da se svih šest država regiona suočavaju sa izazovima stvaranja novih radnih mesta.
 
"Posle gotovo deset godina zapošljavanje je vraćeno na nivo iz 2008. godine u svim zemljama sa izuzetkom Bosne", kazala je Van Gelder.
  • gdaa

    18.11.2017 09:26
    @sta ste to 17.11.2017 • 01:48
    uracunali u rast
    mozda drogu, ubistva, silovanja i pljacke, jedino to je surova stvarnost Kosova

    Inace u Srbiji nema ni droge , ni ubistava , ni silovanja , ni pljacki .
  • sta ste to

    17.11.2017 01:48
    uracunali u rast
    mozda drogu, ubistva, silovanja i pljacke, jedino to je surova stvarnost Kosova
  • Zakleo se bumbar

    16.11.2017 19:56
    Kosovo je Srbija
    Koliko sam razumeo, Srbija ustvari ima najveci BDP...ili kako ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.