"Suinvestitor Beograda na vodi prodaje imovinu jer ima problema u finansiranju projekata"

Konsultant za strane investicije Mahmut Bušatlija rekao je da vest da predsednik kompanije Emar (Emaar) iz Dubaija Mohamed Alabar, koji je suinvestitor sa državom Srbijom u projekat Beograd na vodi, prodaje imovinu u vrednosti 1,4 milijardi dolara u jeku pada cena nekretnina govori da ima velikih problema u finansiranju njegovih projekata i da bi i to beogradsko naselje moglo dobiti novog vlasnika.
"Suinvestitor Beograda na vodi prodaje imovinu jer ima problema u finansiranju projekata"
Foto: Pixabay
Fajnanšel tajms preneo je vest da kompanija Emar prodaje hotele, škole i klinike u nastojanju da sakupi sredstva, prodajom imovine koja nije osnovna, ali u trenutku kada su u Dubaiju pale cene nekretnina.  
 
"Alabar je finansijer velikih projekta, ali tudjim parama, tako što njihove vlasnike vuče za rukav i ubedjuje da ulože novac u to što im nudi. On je poznat kao manipulator koji muva tudjim parama i verovatno se preinvestirao, pa mu nedostaju sredstva za druge obaveze", rekao je Bušatlija.
 
Dodao je da je Alabar poznat i po tome što planira da napravi novi Kairo što bi koštalo od 60 do 80 milijardi dolara i da je omiljen i u Crnoj Gori gde često boravi. Cela Amerika, kako je rekao Bušatlija, pola godišnjeg profita ostvaruje, ne gradnjom i proizvodnjom neke robe, već manipulacijama na sekundarnom finansijskom tržištu, a "tako funkcioniše i Alabar".
 
"Tramp je počeo da otkriva da Amerika ima deficit u robnoj razmeni sa svim razvijenim zemljama. To potvrdjuje to što je u razmeni sa Kinom uveo carine na proizvode visoke tehnologije, Kina je mogla jedino na soju i viski, a Evropa je uključila i motore", rekao je Bušatlija.
 
Istakao je da, ako se Alabar preinvestirao, mora napraviti prioritete u otudjenju imovine, pa bi i Beograd na vodi mogao da ponudi na prodaju jer mu taj projekat, iako vredan oko 3,5 milijardi evra, sigurno neće donositi visok profit, jer će ga, ne bez razloga, finansirati 30 godina, sa samo po oko 100 miliona evra godišnje.
 
"Kada Arapi očekuju visok profit i kada im je važan neki projekat oni ga realizuju za dve godine", rekao je Bušatlija. Dodao je da bi struktura investicije u Beograd na vodi, kao zajedničkog projekta države Srbije i Alabara, morala biti javna, ali da to ne poštuje ni država Srbija, a kod Arapa je, kao je rekao, to uobičajeno jer ulažu svoje pare.
 
Ocenio je da je Beograd na vodi "Kula u oblacima" koja gleda s jedne strane na reku, a s druge u favele koje ne mogu da se sruše jer su ranije legalizovane.
 
"Srbija je jedina zemlja u svetu koja je zbog Beograda na vodi zatvorila železničku stanicu u centru grada i tako ruinirala i samu lokaciju", rekao je Bušatlija.
  • Mile

    23.07.2018 14:49
    @ovaj
    A ti "ovaj" sve dobro znaš kao da si saradnik na projektu BNV. Svaka čast na znanju. A bilo bi dobro da ti podučiš i svog šefa
  • Sad

    19.07.2018 13:06
    će
    Sad će da se pojave nepoznati vlasnici offshore računa kao investitori.
  • Dragan

    19.07.2018 07:10
    A koju je to investiciju imao gospodin koji je dao intervju i izneo misljenje? Jel to on prica iz nekog realnog iskustva ili cita iz knjige?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija