Evropska komisija planira da napravi jedinstveno digitalno tržište u Evropi

Evropska komisija planira da kreira prvi "Digitalni evropski program" za period od 2021. do 2027. za koji bi bilo izdvojeno 9,2 milijarde evra, a u cilju formiranja jedinstvenog digitalnog tržišta u Evropi, izjavio je šef odeljenja za digitalnu industriju Evropske komisije Martin Bajlej.
Evropska komisija planira da napravi jedinstveno digitalno tržište u Evropi
Foto: Pixabay
Tokom trećeg dana održavanja konferencije o digitalnoj industriji u Trogiru, Bajlej je istakao da bi zajedničko tržište omogućilo jedinstveni pravni okvir kako bi ljudi i kompanije iz Evrope u potpunosti iskoristili digitalnu transformaciju.
 
"Na primer, SAD imaju veliko tržište gde kompanije mogu da ponude razvijene digitalne usluge, kod njih ne postoji razlika između državama, već jednistveno tržište služi da svi testiraju i razvijaju digitalne programe", rekao je Bajlej za Tanjug i dodao da je jedno takvo tržište upravo potrebno i Evropi.
 
Konstatuje da je namenski budžet od 9,2 milijarde evra za razvoj digitalne industrije mali u odnosu na ukupni evropski budžet, ali i u odnosu na iznos koji za digitalnu industriju izdvajaju Kina i Amerika.
 
"Mnogi me pitaju kada ćemo mi u Evropi stvoriti velike kompanije kao što su Gugl, Amazaon, Fejsbuk, verovatno nećemo nikad, jer su te kompanije već uspešne, ali mi imamo nešto drugo, imamo jak startap centar, imamo snažan inženjering, dobri smo u izgradnji energetskih objekata", ukazao je Bejlej.
 
Kaže da će "Digitalni evropski program" više ulagati u razvoj veštačke inteligencije, sajber sigurnost, IT veštine, a za uzvrat će sve one kompanije koje dobiju novac od EK morati da budu transparentne i da se u svakom trenutku može pogledati kako troše novac za digitalni razvoj.
 
Govornica trećeg dana konferencije o digitalnoj industriji bila je menadžerka za razvoj poslovanja u Guglu Petra Stojanović van Kan koja je istakla da su inovacije najvažniji segment svakog biznisa, kao i da je Gugl upravo postao velika kompanija jer je tragao za novim digitalnim transformacijama.
 
Prema njenim rečima, Gugl je napravio informisanije društvo, koje svakodnevno može učiti gledajući priloge na jutjubu, sve što ne znaju ili ih interesuje mogu pronaći na internetu, ali i komunicirati sa ljudima širom sveta.
 
"Zahvaljujući Guglu društvo je danas mnogo informisanije i povezanije nego ikada", rekla je Stojanović van Kan.
 
Direktorka razvoja softvera u E-bay Lora Bermudez objašnjava da je "ebay" osnovan za globalnu trgovinu, i da je kao takav omogućio ljudima širom sveta da na njihovoj platformi započnu biznis, grade karijere, a među tim ljudima su domaćice i osobe sa invaliditetom.
 
"Mi smo kreirali univerzalnu trgovinsku platform koja je uspešna za sve", rekla je Bermudez sa Tanjug.
 
Ističe i da je ta kompanija mnogo fokusirana na inovacije, jer, kaže, bez inovacija biznis ne može da preživi.
 
Konferencija u Trogiru koja je počela u sredu, 10. oktobra, i koja će trajati do sutra, 13. oktobra, je zapravo poslovna regata koja osim konferencija o digitalnoj industriji, cirkularnoj ekonomiji i otvorenim inovacijama, održava i jedrenje hrvatskim primorjem.
  • Vasa

    15.10.2018 07:54
    Samo napred Evropo
    Jedina sansa da napreduje Evropa je jedinstveno veliko trziste u svim velikim oblastima. Ono sto Ameri vec dugo vremena imaju a svima na svetu osporavaju i trude se da uniste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.