Ljubitelji književnosti nestrpljivo čekaju dodelu Nobela koji kasni

Nobelova nedelja svake godine počinje sa već utvrđenim datumom i satnicom dodele prestižne nagrade za svaku oblast, ali je ove godine pored kategorije "književnost" pisalo da se datum po tradiciji drži u tajnosti.

Kako piše portal "Elementarijum", pretpostavljalo se da je to čista formalnost i da će nagrada kao i svake godine biti dodeljena jedinog slobodnog dana u Nobelovoj nedelji, u četvrtak, 6. oktobra. Međutim, četvrtak je prošao, a nagrade i dalje nema.

Na zvaničnom sajtu još uvek nema ni saopštenja, a svetski mediji prenose da je Per Vastberg iz Švedske akademije nauka rekao na konferenciji za novinare 30. septembra da će laureat biti proglašen 13. oktobra. Tom prilikom je negirao tvrdnje da je dodela nagrade odložena zbog nesuglasica među članovima komisije govoreći da je u pitanju "čista računica".

Vastberg je ovogodišnju promenu rasporeda objasnio rečima da se članovi Akademije sastaju četvrtog četvrtka od početka jeseni kako bi razgovarali o kandidatima, a ove godine je to 13. oktobar.

Nagrada za književnost obično zaseni sve druge jer se sa rezultatima rada laureata direktno susreće znatno šira javnost nego što je to slučaj sa medicinom, fizikom, hemijom i ekonomijom. Osim toga, ljubitelji književnosti često imaju svoje favorite i sa nestrpljenjem iščekuju da li će upravo oni biti nagrađeni. Nagrada koja ove godine stiže nedelju dana kasnije zbog toga je probudila još veće nezadovoljstvo i uznemirenost.

Pored Nobelove nagrade za mir, o nagradi za književnost se najviše raspravlja često uz tvrdnje da su u odabir laureata umešani različiti motivi neretko političke prirode. Možda je zato 13. oktobar pogodnije tle za rađanje novih teorija zavere nego što bi bio slučaj da nagrada u nekoj drugoj kategoriji nije dodeljena onda kada se to očekivalo.

U iščekivanju ovogodišnje dodele Nobelove nagrade, mogu se čuti različite pretpostavke o tome kome bi mogla pripasti. Prošlogodišnja dobitnica Svetlana Aleksejevič bila je tada među favoritima na britanskom sajtu za klađenje Ladbrokes pa se o ovogodišnjim favoritima sa tog sajta dosta priča i piše. Prema kvotama, najveće šanse da postane laureat ima Haruki Murakami, što bi obradovalo njegove čitaoce širom sveta. Kao mogući Nobelovci pominju se i sirijski pesnik Adonis, čija dela i stavovi izazivaju velike polemike, i kenijski pisac Ngugi va Tiongo koji je 1977. godine hapšen zbog kritike vlasti.

Brojne diskusije, ali ne političke prirode, ove godine je izazvao položaj na kladioničarskim listama jednog nekonvencionalnog književnika – Boba Dilana. On svakako nije među prvima na listi, ali njegova kvota se iz godine u godinu popravlja što izaziva rasprave da li Dilan tehnički uopšte može da postane Nobelovac. Dok jedni kažu da njegove pesme nisu književna dela, ima i onih koji tvrde da to što one ne mogu da se odvoje od muzike čini ga bliskim dramskim piscima čija dela dobijaju pravi smisao tek kada se odglume. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.