Šta znači izraz Wi-fi?

S obzirom na to koliko često koristimo Wi-Fi, prilično je čudno to što malo ko (ili niko) ne zna šta to znači.

A za naše neznanje postoji dobar razlog. Naravno, u pitanju je bežični internet, ali odakle potiče izraz Wi-Fi? Možda će vas iznenaditi činjenica da taj izraz ne označava ama baš ništa.

Fil Belanger, osnivač Wi-Fi alijanse, bio je jedan od onih koji su učestvovali u stvaranju tog izraza. On je zajedno sa ostalim članovima alijanse angažovao kompaniju koja će da osmisli logo i ime za tehnologiju bežičnog interneta i oni su, bez ikakvog značenja, odlučili da to ime glasi Wi-Fi.

Neki od članova alijanse bili su šokirani odlukom da tehnologija ponese ime koje ne znači ništa pošto bi to zbunilo korisnike. Zato su odlučili da u svrhe marketinške komunikacije uz Wi-Fi stoji i moto "Standard za bežičnu tačnost", iako pomalo rogobatno zvuči. Vremenom se taj moto izgubio i ostalo je samo Wi-Fi.

Teme

wi-fi
  • It

    01.12.2016 11:21
    Ne kopirajte gluposti
    Wi-Fi (Wireless-Fidelity), u vreme gramofonskih ploca postojao je izraz hi-fi (high fidelity) sto oznacva dobru produkciju zvuka . Pri razvoju bezicnih signala , standard koji omogucava dobar i jak bezicni signal dobio je ime Wi-FI

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija