Arheolozi pronašli kosti "džinovskog" čoveka stare 1.500 godina

Arheolozi su u zapadnoj iranskoj provinciji Lorestan pronašli bogato nalazište drevnih artefakta, uključujući ostatke izuzetno visokog čoveka koji je živeo pre više od 1.500 godina.
Za arheologe najuzbudljivije otkriće na ovom području su ostaci veoma visokog i krupnog čoveka za to doba, visine dva metra, koji je živeo tokom Sasanidskog carstva. Sasanidsko carstvo je postojalo između 224. i 651. godine, kada ga je pokorio islamski kalifat.
 
Arheolozi su pronašli i artefakte koji sežu do vremena Ahemenidskog carstva, poznatog kao Prvo persijsko carstvo, koje je postojalo od 550. p.n.e. do 330. p.n.e. kao i predmete iz perioda Partijskog carstva koje je trajalo između 250. godine p.n.e. i 224. godine nove ere.
 
Pronađeni predmeti uključuju ploče, keramičke posude, obojene sudove, pečate, ukrase, kovani novac i kameno oruđe. Ovo su prvi predmeti iz ovog perioda koji su pronađeni u provinciji Lorestan.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).