Napravljen najveći katalog galaksija

Astronomi sa Moskovskog državnog univerziteta sastavili su najveći katalog na svetu sa informacijama o 800.000 galaksija.
Katalog sadrži sve galaksije poznate nauci - one se nalaze u radijusu većem od 30 milijardi svetlosnih godina od Zemlje. Takođe, ovaj katalog sadrži informacije o zvezdanim sistemima i snazi u elektromagnetskom spektru - od ultraljubičaste do infracrvene.
 
Stručnjaci ističu da je analiza emisija linija i njihovih oblika u ovom katalogu detaljnija i preciznija od bilo koje druge.
 
Za sade prikupljene informacije odnose se samo na galaksije koje su "blizu" (prema svemirskim standardima).
 
O takozvanom "ranom svemiru" ima manje podataka. Međutim, astronomi planiraju da katalogu uskoro dodaju još 300 do 400 galaksija.
  • Novinari, novinari !

    01.03.2017 15:20
    Novinari, novinari !!!
    @Nauka
    http://www.astronomija.org.rs/galaksije/9505-najdalja-i-najstarija-galaksija

    "Prema proceni istraživača ova galaksija se danas nalazi čitavih 30 milijardi svetlosnih godina daleko od nas. Toliko mnogo jer se za vreme tih 13,1 milijardu godina od kako je ka nama krenula svetlost galaksije EGS-zs8-1 čitav smeri širio, pa se tako i ona od nas udaljavala."
  • Nauka

    27.02.2017 15:13
    Novinari, novinari !!!
    Rečenica "Katalog sadrži sve galaksije poznate nauci - one se nalaze u radijusu većem od 30 milijardi svetlosnih godina od Zemlje" predstavlja sve ono što ne treba da radi dobar novinar. Naime, treba znati kolika je, po opšteprihvaćenim saznanjima, starost svemira, pa da se utvrdi da gornja tvrdnja nema smisla. Isto se odnosi i na tvrdnju da su u katalogu SVE galaksije poznate nauci, jer je nauci poznato mnogo, mnogo više galaksija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija