Biće moguće obrisati traume iz sećanja

Naučna javnost je u dilemi - da li bi brisanje neprijatnih sećanja iz mozga u budućnosti moglo da izazove i zaboravljanje opasnih grešaka ili stečenog iskustva?
Biće moguće obrisati traume iz sećanja
Foto: Pixabay
Naučnici sa Univerziteta u Torontu uspeli su da kod laboratorijskih miševa izoluju određene "neurone straha" i izbrišu iz njihovog sećanja traumatična iskustva bez uticaja na ostala sećanja. 
 
Mnogi naučnici veruju da bi takva metoda mogla da se u budućnosti primeni i na ljude, ali se time javljaju i brojna pitanja. 
 
Brisanje sećanja moglo bi da bude korisno za lečenje obolelih od posttraumatskog stresnog poremećaja, kao i zavisnika od droge, ali bi istovremeno moglo da spreči ljude da uče na sopstvenim greškama, počinjenim u prošlosti. 
 
I sami stručnjaci koji su autori ove studije kažu da "iako je nešto moguće, ne znači da to i treba uraditi", prenose naučni portali. 
 
Naučnici su zaključili da je brisanje sećanja moguće, ali da društvo mora da razvije "napredne etičke granice", koje bi se odnosile na ovu praksu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija