Holanđani će koristiti servere za zagrevanje vode

Svima je dobro poznato koliko se laptop i desktop računari zagrevaju, a taj višak energije je mnogo veći u centrima gde se nalaze desetine hiljada servera, a Holanđani taj gubitak energije i novca nameravaju da spreče.
Holanđani će koristiti servere za zagrevanje vode
Foto: Pixabay
Neke kompanije su pokušale da pronađu rešenje premeštanjem svojih objekata bliže Arktičkom krugu, međutim, holandska kompanija "Nerdalize" ima drugačiji pristup. Umesto da se rešava viška energije servera, kompanija želi da je skuplja i koristi grejanje domova.
 
Ideja je jednostavna, vlasnici će dopustiti kompaniji "Nerdalize" da postavi servere u njihov dom te će zarađivati prodavajući ih drugim kompanijama, dok će vlasnici kuća dobiti besplatno grejanje.
 
"Nerdalize" je pre dve godine predstavio svoj prvi proizvod, a to je zidni grejač kojeg napaja samo jedan server. On je korišten u pet domaćinstava tokom jednogodišnjeg projekta. Grejači su bili spori, trebalo im je oko sat vremena da se zagreju, a pored toga su bili i prilično slabi te su pružali dovoljno energije za male sobe. 
 
Ipak, najvažnije je to što su radili, pa kompanija sada namerava da ode korak dalje. Naime, od avgusta će "Nerdalize" ugraditi servere u 42 holandska domaćinstva te će oni da greju vodu za tuševe. Iz kompanije tvrde da će domaćinstva uštediti 300 eura godišnje, a kompanije koje kupuju servere će proći 50 odsto jeftinije.
 
U "Nerdalizeu" smatraju da je to dobitna kombinacija te su pokrenuli kampanju za skupljanje sredstava kako bi proširili projekat. Prvi cilj je bio da skupe 250.000 eura, ali je sada nova granica pola miliona eura.
 
Ovaj projekt rešava mnogo problema, ali se postavlja pitanje da li će kompanije želeti svoje dragocene podatke da "čuvaju" u tuđim domovima te kako će se vlasnici kuća osećati kada dođe tehničar kako bi popravio servere.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija