Brodovi će sami crtati rute

Japanske brodarske kompanije su pokrenule saradnju sa brodograditeljima, s ciljem razvoja samoupravljajućih teretnih brodova, javlja BBC.
Takozvani "pametni brodovi" koristiće veštačku inteligenciju za iscrtavanje najbezbednije, najkraće i najisplativije rute sa aspekta potrošnje goriva, a trebalo bi da do 2025. godine uđu u upotrebu.
 
Veštačka inteligencija će, takođe, biti korišćena da predvidi kvarove i druge probleme, što bi moglo pomoći da se smanji broj pomorskih nesreća. 
 
Japanske kompanije, kako navodi BBC, planiraju da izgrade oko 250 samoupravljajućih brodova. 
 
Procenjuje se da će razvijanje ove tehnologije koštati na desetine milijardi jena (stotine miliona dolara). Japanski list "Nikei" je izvestio da su brodarske kompanije poput Micui OSK Lajns i Nipon Jusen već započele saradnju sa brodograditeljima, među kojima je Japan Marin junajted, dogovorivši deljenje troškova i ekspertize. Prvi brodovi će imati manju posadu koja će nadzirati izvesne operacije, ali postoji plan za razvijanjem potpuno autonomnog broda u budućnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).