Beograd: Sumnjiva podela novca medijima

Novinarska udruženja dovela su u sumnju odluku beogradskih vlasti da više od polovine sredstava predviđenih za sufinansiranje medijskih projekata u ovoj godini dodeli televiziji Studio B.
Novinarska udruženja dovela su u sumnju odluku beogradskih vlasti da više od polovine sredstava predviđenih za sufinansiranje medijskih projekata u ovoj godini dodele televiziji Studio B, a ističu i da je postupak sporan još od izbora članova komisije koja je odlučivala o dodeli sredstava.

Naime, Grad Beograd dodelio je televiziji koja je do skoro bila u vlasništvu grada 23 miliona od ukupno 45 miliona dinara koliko je predviđeno za sufinansiranje medijskih projekata u ovoj godini.

Među odobrenim medijskim projektima su i aplikacije radio-stanica Hit FM i Karolina, koje su dobile od grada po dva miliona dinara, a koje su u vlasništvu kompanije "Maksim Media", koja je nedavno kupila i Studio B. Druge dve stanice iste kompanije, TDI i JAT, s druge strane, našle su se među "odbijenim" medijima na konkursu za projektno sufinansiranje.

U Službi za informisanje Grada Beograda kažu za "Danas" da su Radio Karolina, Radio Hit FM i Studio B podneli prijave na konkurs kao "različiti privredni subjekt", o čemu su kao dokaz priložili kopije rešenja o registraciji pravnog lica u Agenciji za privredne registre. Takođe, napominju da je svako od navedenih pravnih lica konkurisalo sa jednim projektom u skladu sa raspisanim konkursom.

Grad Beograd dodelio je sredstva za 23 projekta medija, dok je odbijeno 51 javno glasilo koje je učestvovalo na konkursu. Novac iz gradskog budžeta dobila je i video-agencija "Infobiro" za "medijsko praćenje rada gradonačelnika i organa grada" i to u iznosu od 2,5 miliona dinara.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kaže da je od početka sporan bio sastav komisije koja je odlučivala o izboru medija, što je nagoveštavalo ovakav ishod. On kao direktno kršenje zakona vidi to što je Infobiro dobio 2,5 miliona za praćenje aktivnosti gradonačelnika, što nije u duhu projektnog sufinansiranja. "Što se tiče sume koju dobija Studio B, jasno je zašto promenom vlasništva ove televizije nije došlo i do promene uređivačke politike, koja je postala još rigidnija nego ranije", ocenjuje Obradović.

I Petar Jeremić iz Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije ističe da bi voleo da je čitav proces bio transparentan i da novinarska udruženja i dalje insistiraju na objavljivanju biografija svih članova komisije. Petočlana komisija koja je ocenjivala projekte i predložila finansijsku podršku grada radila je u sastavu - Dalila Ljubičić, na predlog Asocijacije medija, Aleksandar Simić, na predlog Udruženja sportskih novinara Beograda, Jovan Sekulić, na predlog Udruženja sportskih novinara Beograda, i nezavisni stručnjaci za medije Ana Stamenković, inače novinarka RTS, i Svetlana Aleksić, voditeljka jutarnjeg programa TV Pink.

Predstavnici Medijske koalicije, koju čine NUNS, UNS, ND-NV, Lokal pres i ANEM, bili su predloženi za sastav komisije, ali nijedan nije izabran za člana.

  • 15.12.2015 11:58
    A zbog cega se mediji finansiraju iz budzeta tj. od novca gradjana! Gde je trzisno poslovanje u 21 veku!Strasno!
  • Pa

    15.12.2015 09:22
    naravno
    Šta se čudite što je Studio B dobio najviše para kad radi za SNS, a treba platiti unapred izbornu kampanju, isto će se desiti garantujem Vam da će sad već "privatna" Novosadska televizija dobiti ogromne pare iz budžeta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.