Zbog utaje poreza Srpska crkva svedena na nivo sekte u Švajcarskoj

Srpska pravoslava crkva u Švajcarskoj izgubila je posle 40 godina pravni status Crkve i stavljena je u rang sa sektama zbog neplaćenog poreza.

Ovo je posledica neprijavljivanja prihoda i samovolje episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja koji je suprotno zakonima Švajcarske finasije i imovinu stavio pod svoju, a ne kontorlu crkvenog odbora i države.

Blic navodi da episkop od avgusta prošle godine nije platio poreze Švajcarskoj, na šta je po tamošnjim zakonima stiktno obavezan. Zbog takvog ponašanja poreznicima duguje 100.000 franaka na osnovu obaveze od prikupljenih prihoda od vernika, bogosluženja, prodaje sveća i drugog. Procenjuje se da je od vernika prikupljeno najmanje nekoliko stotina hiljada franaka na koje nije plaćen porez.

- Da bi stavio pod isključivo svoju kontrolu finasije i imovinu Crkve, on je civilnu i crkvenu upravu proglasio za protestantsku organizaciju i smenio crkveni odbor na čelu sa Milutinom Šćepanovićem i višedecenijskim starešinom Draškom Todorovićem. To je uradio ne shvatajući da su upravo oni pred civilnim švajcarskim zakonima jedini pravni predstavnici Srpske crkve - navodi sagovornik Blica i dodaje da je episkop Andrej formirao svoju grupu poslušnika koja zloupotrebljava pečat i faksimile crkvenih zvaničnika kako bi se dokopala bankovnih računa na kojem ima više miliona evra.

Protojerej Draško Todorović kaže za ovaj list da je SPC posle 40 godina u Cirihu svedena na sektu i to zato što je vladika Andrej umesto pravosnažnog statuta koji verifikuje ministarstvo Švajcarske predstavio novi statut kojim on lišava vernike prava glasa u upravljanju imovinom parohije. On tvrdi da je cilj episkopa Andreja bio da nametne paralelno finansijsko poslovanje da bi se izbegla do sada uobičajena transparentnost.

- O smeni sam obavestio patrijarha Irineja, jer je reč o finansijskoj malverzaciji koja može da ima nesagladive posledice po SPC - naveo je Todorović.

  • /

    13.05.2018 10:44
    /
    zloba ili ne-dali ste im povoda
    kao i 90-ih
    zlatno pravilo politike
  • Miki

    15.05.2016 17:01
    Razgovor
    S obziron na dešavanja u SPC uopšte mislim da je krajnje vreme
    da se obave ozbiljni razgovori.
    Do 90-ih godina tj. za vreme komunizma crkva je mnogo više
    radila ono što je i trebala da radi, "da pokaže pravi put onima koji ga traže".
    Danas "ako platiš pokažat ću ti". Nije kriva crkva, mi smo krivi.
    Mi mislimo da možemo da radimo šta hoćemo dokle god plaćamo za prvo mesto u redu u Crkvi i mirno spavamo dok mislimo da smo izmirili račun Bogu.
    A od ovih gore što "Hule" na Crkvu Hristovu smo bih želio da čujem čime bi se oni pohvalili
    osim sto plaćaju redovno porez.
  • Luka

    14.05.2016 09:52
    Ako, ako... itreba!
    Pa u Srbiji bi svanulo kada bi to isto uradili!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija