Suđenje Miri Marković 50 puta odlagano tokom 13 godina

Suđenje protiv supruge Slobodana Miloševića i 10 osumnjičenih za navodne malverzacije sa dodelom stanova samo je jedno od 583 suđenja za krivična dela koja su trajala duže od 10 godina i 2.188 suđenja dužih od pet godina na sudovima u Srbiji. Izostanci svedoka, odlaganja ročišta, višegodišnje trajanje i zastarelost prate veliki broj sudskih postupaka.
Jedan od najstarijih nerešenih slučajeva u Višem sudu u Beogradu, vođen protiv Mire Marković i još deset osoba, traje već 13 godina. Sudska ročišta su odlagana najmanje 50 puta, a ceo proces je barem četiri puta vraćan na početak – što će ponovo da se dogodi u septembru ove godine.
 
Više javno tužilaštvo sumnjiči optužene da su 2000. godine učestvovali u nezakonitoj dodeli stanova u vlasništvu države. Suđenje su obeležila odlaganja ročišta, nedolasci svedoka i izmene optužnice. Postupak protiv dvoje optuženih je zastareo.
 
Pored Mire Marković, supruge nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i direktorke Direkcije Jugoslovenske levice, među optuženima su: Živka Knežević, nekadašnji Generalni sekretar Vlade Srbije, Mihalj Kertes, bivši direktor Savezne Uprave carina, Branislav Ivković, koji je obavljao funkciju ministra nauke i tehnologije i drugi.
 
Ovo je samo jedno od 583 nezavršena suđenja za krivična dela pred sudovima u Srbiji, koja su na kraju 2015. godine bila starija od deset godina. Viši sud u Beogradu ih je imao 38. Postupaka starijih od pet godina bilo je mnogo više, čak 2.188 na svim sudovima.
 
Dugogodišnji sudski procesi odlažu kažnjavanje počinilaca krivičnih dela, odnosno, pravovremeno oslobađanje onih koji nisu krivi. Istovremeno, značajno opterećuju budžete pravosudnih institucija i odlažu obeštećenja oštećenim građanima ili državi.
 
Išao, plaćao advokata i gubio vreme
 
Dan nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, 13. marta 2003. godine, u Palati pravde u Beogradu trebalo je da počne suđenje protiv Mire Marković i još deset optuženih, zbog navodnih zloupotreba sa dodelom stanova.
 
Markovićeva se nije pojavila na prvom pretresu - kasnije će se ispostaviti da je otišla u Rusiju, zbog čega joj se sudi u odsustvu. Njen izostanak nije zaustavio suđenje, ali se ono iz drugih razloga odvijalo veoma sporo.
 
Većina pretresa zakazanih za 2003. godinu je održana i na njima su optuženi iznosili odbrane. Sud je odlučio da 27. oktobra te godine postupak krene od početka, “zbog protoka vremena”, kako se navodi u zapisniku sa suđenja.
 
U narednim godinama pretresi su često odlagani, samo u 2005. godini najmanje četiri puta. Kada je jedan pretres te godine konačno održan, 10. novembra, suđenje je „zbog protoka vremena“ ponovo počelo ispočetka.
 
Jedan od najčešćih razloga zbog kojih ročišta nisu održavana jeste nepojavljivanje svedoka. U zapisniku sa pretresa od 23. marta 2006. godine zabeleženo je da nisu pristupili svedoci Srđan Nikolić, Zlatan Peručić i Milunka Lazarević, iako se iz službene beleške "utvrđuje da je Predsednik veća telefonski kontaktirao sa svedokinjom koja je obećala da će pristupiti" u sud.
 
Uvid CINS-a u sudske spise pokazuje da tokom 2007. nije održan niti jedan pretres, dok je tokom 2008. suđenje najmanje tri puta odlagano. Posle toga je predsednik sudskog veća otišao u penziju, a počela je i reforma pravosudnog sistema (izbor i reizbor sudija), što je dodatno usporilo proces.
 
Suđenja su od 2012. do 2015. godine zakazivana, ali nisu održavana. Takođe, optužnica je u više navrata menjana – poslednji put u aprilu ove godine. Predmet je sada ponovo vraćen na početak, u fazi je pripremnog ročišta, a glavni pretres je zakazan za septembar ove godine.
 
Optužnica protiv Mire Marković menjana je dva puta, 2010. i 2016. godine. Njen advokat Zdenko Tomanović kaže da se promena iz 2010. dogodila svega nekoliko dana pre nego što bi postupak zastareo, kada je Tužilaštvo promenilo krivično delo iz nezakonitog posredovanja u zloupotrebu službenog položaja.
 
Više o ovom kontroverznom slučaju čitajte na portalu CINS-a.
  • Nataša

    25.06.2016 11:56
    99+
    Sudiće joj se kad bude imala 99 godina, tako da je sve u redu.
  • ja

    25.06.2016 06:01
    BRAVO
    Samo napred(no). Zato hapse ljude na granicama kada idu na more da bi ih sprovel kao najveće kriminalce kod sudije za prekršaje zbog neplaćanja kazne od 1000 dinara.
  • lazo

    25.06.2016 04:47
    novi
    u policiji ce to da sredi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.