DVT traži hitan postupak za izbor tužilaca

Državno veće tužilaca (DTV) dostavilo je Vladi Srbije listu sa tri kandidata za novog tužioca za ratne zločine, kao i listu kandidata za javne tužioce u 28 viših i osnovnih javnih tužilaštava.

U dopisu, DVT je izneo molbu da Vlada razmotri liste na prvoj narednoj sednici i predloži Narodnoj skupštini radi izbora tužilaca.

DVT je predložilo i da parlament odluku o izboru tužioca za ratne zločine i javnih tužilaca donese po hitnom postupku.

“Hitan postupak se predlaže s obzirom na to da je neophodno da se izvrši izbor tužioca za ratne zločine i javnih tužilaca u višim i osnovnim javnim tužilaštvima”, naveo je DVT u obrazloženju.

Na listi kandidata DVT za tužioca za ratne zločine, koja je objavljena na sajtu tog najvišeg tužilačkog organa nalaze se Snežana Stanojković, koja radi kao zamenik tužioca za ratne zločine, aktuelni rukovodilac tog tužilaštva Milan Petrović i sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić.

Kandidat koji dobije većinu glasova od 250 poslanika biće izabran za novog tužioca za ratne zločine.

Nakon izbora koji su sprovedeni krajem prošle godine, tužilaštvo za ratne zločine nije dobilo šefa. Od odlaska tužioca Vladimira Vukčevića u penziju u januaru ove godine, Tužilaštvom za ratne zločine rukovodi prvi zamenik Milan Petrović.

Što se tiče 33 viših i osnovnih tužilaštava koja nemaju šefa, DVT je Vladi predložio kandidate za tužioce 28 javnih tužilaštava u Srbiji, dok će za preostala četiri tužilaštva koja nemaju šefa, konkurs biti ponovljen iz objektivinh razloga, dok se u jednom se čeka dodatna dokumentacija. Oglas za izbor 88 javnih tužžioca objavljen je u septembru 2015. godine, u decembru je DVT dao Vladi predlog sa listama kandidata za ššefove 55 tužilaštava, dok liste sa kandidatima za 33 tužžilašštava nisu uopšte bile poslate Vladi.

Novi sastav DVT koji radi od maja, opredelio se u slučaju izbora za tužioce viših i osnovnih javnih tužilaštva da Vladi predloži po jednog najboljeg kandidata, odnosno dvoje - tamo gde su kandidati imali jednak broj bodova ili je razlika u bodovima manja od jedan.

U tom najvišem tužilačkom organu ističu da je ovo prvi put da DVT štiti samostalnost tužilaca od političkog uticaja na njihov izbor, što je od posebne važnosti za ostvarivanje ciljeva iz pregovaračkog Poglavlja 23 koje se bavi pitanjima pravosuđa. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.