Koverte s novcem omiljen svadbeni poklon modernih srpskih mladenaca

Čak i na tradicionalnim srpskim venčanjima vreme je postalo novac jer se sa milenijumskim generacijama mladenaca svadbeni poklon pretvorio od nezgrapne bele tehnike, nameštaja ili ukrasa, u kovertu sa devizama.

"A od kuma televizor" umrla je replika i na TV reklamama, a kamoli na veseljima gde zaljubljeni parovi izgovaraju sudbonosno "da". Ako su u socijalističkom periodu mladenci dobijali robne poklone od rođaka i prijatelja, od osamdesetih godina prošlog veka mladenci najpre u gradskoj, a zatim i u seoskoj sredini dobijaju koverte sa novcem.

"Od dobijenog novca mlada i mladoženja prema idealnom obrascu kupuju neki komad nameštaja za novo domaćinstvo ili idu na bračno putovanje. Međutim, u većini slučajeva ovi pokloni pokrivaju deo troškova u restoranu ili za iznajmljenu muziku. Običaj je da gosti daju najmanje onoliko novca koliko košta mesto ili takozvana stolica u restoranu. Najčešće se mladencima poklanja koverta sa 50 evra, s tim što rođaci izdvajaju i više od toga", ističe Gordana Zorić, dugogodišnja matičarka opštine Stari grad u Beogradu.

U svakom slučaju i mladencima i svatovima je s kovertom lakše.

"Mlada i mladoženja mogu da potroše novac na ono što im je zaista potrebno, dok svatovi ne moraju da razmišljaju o poklonu kad već lome glavu šta da kupe da obuku", kaže Zorić za "Blic".

Međutim, i među tim uniformisanim poklonima mogu se naći unikati.

"Sećam se starijeg para stomatologa kojima je kum u kovertu stavio vaučer za krstarenje čuvenim kruzerom "Kosta Konkordija” koji je potonuo na Sredozemnom moru. Na svu sreću, mladenci su preživeli, ali to bračno putovanje će im ostati u sećanju za ceo život. Baš sam ih srela nedavno i mnogo su srećni i zaljubljeni", priča Zorić i dodaje da se sve češće na svadbama poklanjaju putovanja.

Ne zaboravljaju se ni oni darovi koji ne mogu da uđu u svadbenu salu.

"Mladencima sa Starog grada je deka kupio stan, a tata automobil sa sve velikom mašnom. Ipak, to su zaista jedinstveni slučajevi. Na pojedinim seoskim svadbama i dalje se poštuje običaj po kome mladina mama stavlja dukat u čašu iz koje, potom, mladoženja pije vino. Kada ispije, ostaju mu čaša i dukat za sreću", objašnjava Zorić.

Kako se svadbeni pokloni ne bi pamtili oni se ponegde, uglavnom van grada, zapisuju.

"Običaj je da ujak, stric ili blizak rod mladoženje popiše u jednu knjigu sve poklone svatova. Negde ih čitaju naglas da bi se hvalili, ali obično se to radi da bi se znalo ko je koliko dao i kome kakav poklon treba vratiti na nekim budućim svadbama", kaže Zorić.

I etnolog Magdalena Ivković slaže se da su "šuškavi darovi” na venčanjima prevladali s početka 21. veka.

"Kumovi i rođaci sve češće u kovertu stavljaju vaučere za putovanja umesto novca, a običaj je i da se mladi daruje cveće. Moja majka je predratno dete i ona je na svom venčanju dobila dve vredne čaše. To je tad bio običaj da se daruje za sreću dok danas i dalje u seoskim sredinama mogu se naći svadbeni pokloni u vidu komada nameštaja ili električnog uređaja", objašnjava Ivković.

Nekada, u socijalističko doba, mladenci nisu imali gde da spavaju jer im je kuća bila puna poklona.

Prikladni pokloni na savremenim svadbama:

- 20-30 evra u koverti koliko košta mesto odnosno stolica u restoranu
- 50 evra u koverti koju donose "obični" svatovi
- 100 i više evra u koverti koju daruju najbliži rođaci ili prijatelji
- 200 i više evra odnosno vaučer za bračno putovanje koji poklanja kum ili kuma

  • IgorNS

    24.10.2016 08:38
    Cist racun - duga ljubav?
    Ako ti par donese 50e ti si, u najboljem slucaju, na nuli. 20-30e je samo restoran, gde je jos muzika, burme, odelo i vencanica, dekoracija,... Sve to spada u trosak, koji, dobar deo mladenaca danas, se nada da ce pokriti od "poklona".
  • Slucajni prolaznik

    24.10.2016 01:13
    Nepotpuna je lista prikladnih poklona, posto se to razlikuje od svadbe do svadbe.
    Gde su BMWi i Mercedesi od Kuma (sa velikim pocetnim slovom) itd?
  • Balansero

    24.10.2016 00:34
    Al mi je leg'o ovaj text
    Bas sam krenuo da se raspitujem oko ovih obicaja s obzirom da sam bio na par svadbi kao klinac davnih dana.
    Znaci sa 300€ ima da budu zadovoljni ako je verovati textu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija