Polovina građana ne pere zube, a svaki četvrti bezub

Svakom četvrtom stanovniku Srbije nedostaje više od 10 zuba.
I pored toga, odrasli sve manje koriste stomatološke usluge. Neretko se zbog cenovnika usluga odlučuju da izvade, umesto da leče zub.
 
Istraživanja pokazuju da polovina građana Srbije ne pere zube svakog dana, a tek svaki dvanaesti ima sve zube. To je posledica i loše oralne higijene, prenosi RTS.
 
Predsednik Udruženja stomatologa Srbije dr Obrad Zelić naglašava da se oralna higijena mora sprovoditi redovno. "Mora se kontrolisati i moramo sprovoditi sistematske preglede koji su praktično zamrli", ističe dr Zelić.
 
Iako je odlazak kod stomatologa pitanje zdravlja i lične higijene, mnogi kod zubara odlaze samo "kad se baš mora". Najčešći razlog – finansije.
 
"Pošto se skoro sve usluge plaćaju, onda oni samo u nužnim situacijama, odnosno hitnim, posete stomatologa, a to se svodi na vađenje zuba ili za neke intervencije, kad imaju bolove itd. Tako da se situacija u tom pogledu promenila na gore, a na to je prilično uticao zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je donesen 2005. Dopunama tog zakona i uredbama učinjeno je da su usluge za studente do 26 godina starosti, za trudnice i za osobe starije od 65 godina besplatne", kaže prof. dr Obrad Zelić.
 
Pacijenti nemaju sredstva za nadoknađivanje zuba kao pre, za protetiku, rekonstruktivnu protetiku – a to su krunice, mostovi, odnosno nadoknađivanje zuba koje su izgubili. "Ali bitno je čuvanje, lečenje i higijena onih preostalih zuba", otkriva specijalista stomatologije dr Milan Kuljača.
 
Istraživanja pokazuju da je loše oralno zdravlje povezano sa razvojem kardiovaskularnih i respiratornih oboljenja. 
 
Podsetimo, kako je 021 nedavno detaljno pisao, stanovnici Balkana su najgori u Evropi kada je reč o posetama zubaru. Nedavno objavljeni podaci Eurostata potvrdili su tezu da građani Srbije izbegavaju odlazak kod zubara, te se pojave jednom u godinu i po dana.
 
Sekretar Udruženja stomatologa Srbije, primarijus i doktor nauka Medicinskog fakulteta u Beogradu Jasmina Tekić navela je za 021 da su za ove negativne trendove u oralnoj higijeni krivi stomatolozi, koji nisu građane naučili da rade na prevenciji.
 
"Postoji hiljadu i jedan razlog zbog čega je to tako, ali pacijenti imaju jednu veliku manu za koju smo mi odgovorni jer ih nismo naučili da brinu o svom zdravlju. Prevencija je u Srbiji na jednom zaista nezavidnom nivou, a ne košta ništa. Zašto nema karijesa u skandinavskim zemljama? Prvo, zato što oni imaju zakazan preventivni pregled koji je obavezan i besplatan. Vi možete da ne odete, ali vas već svaki sledeći dolazak košta. Tako su Skandinavci svoju naciju da prepozna značaj prevencije", pojašnjava dr Tekić.
 
Niske plate i generalno loša "socijalna klima" u Srbiji razlog je zbog čega su nama domaći stomatolozi skupi. Njihove usluge su, doduše, privlačne strancima, koji dolaze sa čitavim porodicama da sređuju zube preko vikenda. Ovaj trend je rastući, a više pročitajte OVDE.
  • Preventivac

    19.02.2017 21:02
    Recept za zdrave zube
    Dva puta dnevno pranje zuba običnom (mekom) četkicom Basovom metodom.
    Uveče, pranje zuba interdentalnom četkicom.
    Slatko jednom nedeljno nakon obroka uz dodatno pranje zuba.
    Izbegavanje gaziranih i negaziranih sokova sa visokim sadržajem šećera. Nakon pića sa visokim sadržajem voćne kiseline npr. belo vino i sveže ceđeni sokovi mućkanje usta običnom vodom.
    Stop duvanu.
    Kontrolni pregled dva puta godišnje.
    Sanacija zuba kod savesnog stomatologa.
    OPT snimak svake treće godine.
    Ne zamerite, znam da nije lako. Namera mi je bila da pomognem koliko mogu u širenju tačnih informacija.

  • B

    19.02.2017 17:25
    Genetika
    Sve je u genetici. Moj deda je ziveo 83 godine, pusio je oko 50 godina, umro je sa vise od pola svojih zuba, koje nije prao. Kod zubara je isao samo na vadjenje. Moja majka je umrla u 67 godini. Izvadila je samo dva zuba (jedan je polomila u studentskoj menzi u BG, negde 60-tih). Ja imam 48 godina, poslednji put sam bio kod zubara kad mi je bilo 14, da mi uzmu otiske za protezu. Perem zube uvece i to je to. Pao sam i slomio zub pre 12 godina, rekli su da idem zubaru. Nije bilo potrebe - sam je zarastao. Cerka mi ima 16 godina i sve zdrave zube.
    S druge strane moj otac je izvadio skoro sve zube pre 50-te. Iz njegovih prica sam saznao sta je "most" i "krunica". Isto tako i njegove sestre i brat. Svi peru zube, niko od njih ne pusi, ali uzalud, zubi su im genetski slabi.
    Ovo za preventivni pregled je dobra ideja, ali neostvariva u sadasnjoj situaciji u Srbiji.
  • Podbarac

    19.02.2017 15:10
    Di su naši novci?
    Postoje kao i državni lekari, zar ne? Jer mi smo država sa obaveznim zdrastvenim osiguranjem? Doduše sve je kraća lista šta je to besplatno, ali se svima i dalje uzima od plate za sve isto kao i pre, obaška razno-razni doprinosi. Znači svi mi već dabelo plaćamo, ali kanda ne za sve i za svakog.

    Obaška, državnih ili nema dovoljno ili ako rade, ne rade ko svet. Usluge nikakve, higijena nula, bezobrazluk i nemar. Ali ako turiš crvenu ili dve, ondak je državni OK. Ili to ili ili te za duplo pošalje kod kolege-privatnika. Odmah znaš da moraš da poslušaš, jer ako nećeš nijedno ni drugo, "slučajno" će te isfušerisati i obogaljiti. Pa moraš kod drugog privatnika da te opravlja i spasi šta može.

    Što se tiče kuknjave "čistih" privatnika da im slabo ide radnja - pa, spram sveca i tropar! Uljudite cene, pa ćete i imati posla. Jeste učili, ali većinom po državnim školama koje opet plača radnik jer je školovanje budžetirano.
    Daklem, red bi bio i da se zakonom propiše da budžetski student mora da odradi školovanje u državi, pa ako se dobro pokaže da mu se tek ondak dozvoli i privatna praksa. Ovako školovali se o trošku naroda, pa ga posle pljačkaju!

    Sve zato jer smo sad kao siromašna država pa kao sad nema dovoljno para kao pre dok je bio "komunistički teror"? Sa druge strane, sad ima za audije, migove, izbore i stranačke parade...
    Daklem, sramotno i nakaradno. Svi i sve. Tolko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.