Poverenik ponovo upozorava na nedostatke IZIS-a

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ponovo upozorava na nedostatke Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema.
Rodoljub Šabić je doneo rešenje kojim je Ministarstvu zdravlja naložio da u roku od osam dana preduzme sve mere za zaštitu podataka o ličnosti koje obrađuje u okviru IZIS-a.
 
Poverenik je saopštio da je u toku nadzora utvrdio da je Ministarstvo zaposlenima u ustanovama gde je uveden IZIS dodelio korisnička imena i lozinke koje su takve da se mogu lako otkriti i dovesti do neovlašćenih pristupa. 
 
Lozinke se zaposlenima dostavljaju putem elektronske pošte, često na adrese koje se ne vode pod serverima koji su pod kontrolom ustanova u kojima rade lica kojima su dodeljene. 
 
Ti serveri su najčešće u masovnoj upotrebi na primer, gmail, hotmail, yahoo, a pošto nije zahtevano od lica koji pristupaju IZIS-u da promene lozinku više lekara u istoj zdravstvenoj ustanovi koristi istu lozinku. 
 
Ukoliko se lozinka zaboravi nova lozinka se elektronskom poštom dostavlja administratoru, a ne neposredno licu koje će je koristiti a ova komunikacija opet se vrši preko nedovoljno sigurnih kanala poput gmail, hotmail, yahoo. 
 
Poverenik je na sve ovo upozorio Ministarstvo u oktobru 2016. godine, a Ministarstvo je dopisom od 01.12.2016. godine obavestilo Poverenika da je implementiran sistem zaštite kojim su otklonjeni nedostaci u zaštiti podataka o ličnosti u okviru IZIS. 
 
Nakon ovoga, ovlašćena lica Poverenika su u više navrata, sukcesivno, do dana donošenja ovog Rešenja izvršila proveru pristupa podacima o ličnosti u okviru IZIS korišćenjem lozinki koje je Ministarstvo inicijalno dodelilo lekarima u istoj zdravstvenoj ustanovi i utvrdila da Ministarstvo nije otklonilo navedene propuste u zaštiti podataka o ličnosti. 
 
Podaci koji se mogu neovlašćeno preuzeti su ime i prezime i JMBG pacijenta, ali i dijagnoza, anamneza, terapija u svim mogućim slučajevima, uključujući i one koje važe za najdelikatnije (psihijatrijske, ginekološke, dermatološke i sl.). 
 
Ministarstvo se do sada povodom ovih pitanja oglašavalo saopštenjima u kojima se navodi da "svaki neovlašćeni pristup (čak i ako se desio) nije posledica pasivnosti i nemarnosti Ministarstva zdravlja, već pojedinaca u zdravstvenoj ustanovi koji nisu znali da pravilno koriste dodeljenu šifru". 
 
Poverenik podseća da je Ministarstvo uspostavilo IZIS, te da je shodno tome bilo dužno da preduzme sve tehničke, kadrovske, organizacione mere zaštite podataka, uključujući tu i odgovarajuću edukaciju pojedinaca uključenih u sistem. Poverenik očekuje da Ministarstvo preduzme odgovarajuće mere i upozorava da postojeći propusti mogu dovesti do nesagledivih štetnih posledica po građane
  • Liman 2

    22.02.2017 19:14
    UZBUNA
    Svi podaci su davno preuzeti i sve stranke do tančina znaju o svakom građaninu sve značajne podatke.
    pre dva minuta na Limanu 2 su mi došli iz SNS sa nekakvim spiskovima da me pitaju da li ću glasati za njih!!!
    Nisu dali spisak za koji smo se otimali, uspeo sam da ga iscepam, a onda su napustili zgradu.
    Niža plavuša srednjih godina i muškarac!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija