Građani smatraju da bezbednost ugrožavaju kriminal i političari

Građani Srbije smatraju da bezbednost države najviše ugrožavaju korupcija, kriminal, loša vlast i ponašanje političara, a istovremeno su mišljenja da država u borbi protiv korupcije nije ozbiljna.
Ovo su neki od zaključaka istraživanja koje je sproveo Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP). 
 
Više od polovine ispitanih građana smatra da je nacionalna bezbednost zemlje ugrožena, kao najveće pretnje viđeni su korupcija i loša vlast. Kao prvu stavku koja je pretnja Srbiji, 35 odsto građana navelo je kriminal i korupciju, dok je 31 odsto kao opasnost videlo ponašanje političara i lošu vlast. Iako se politička kriza na Kosovu i Metohiji, te izjave tamošnjih političara interpretiraju kao "prst u oko" Srbiji, svega tri procenata ispitanih je reklo da je stanje na KiM opasnost za našu državu.
 
Da su za stanovništvo Srbije korupcija i kriminal problem broj 1, pokazalo se i u upitniku o tome koliki je rizik od ovih pojava. Za korupciju i kriminal 93 odsto njih smatra da postoji visok ili umeren rizik za ugrožavanje sigurnosti. Takođe, više građana (71%) smatra da će Srbiju pre zadesiti teroristički napad, nego da se dogode nemiri unutar zemlje ili rat sa susedima (65%).
 
Na pitanje da li se država ozbiljno bori protiv korupcije, skoro polovina (45%) građana je rekla da država nije ozbiljna u svojoj borbi, dok je 38 odsto smatralo da se država obračunava sa pojedinim slučajevima. Kada se radi o ozbiljnosti u borbi protiv kriminala 42 odsto građana smatra da država nije ozbiljna, a 40 procenata da se obračunama sa nekim vođama organizovanog kriminala. Rešenje za ove probleme koje ih čine da se osećaju nesigurnima u svojoj državi, ispitanici vide u jačanju ekonomije (38%) i bezbednosnih snaga (19%).
 
Spoljne pretnje - Država nesposobna da spreči terorizam
 
Mišljenje da velike zemlje i dalje kroje sudbinu Srbije i dalje je uvreženo među stanovništvom, pa najveći procenat njih (32%) politiku velikih sila prema našoj zemlji vidi kao najveću pretnju. Posle toga idu terorizam, ali i spoljna i unutrašanja politika i, još jednom, sami političari.
 
Gotovo polovina građana (49%) reklo je da država uopšte ili uglavnom nije sposobna da spreči terorističke napade u Srbiji, dok 45 odsto njih smatra da država uglavnom ili u potpunosti može da ih predupredi. Ipak, najveći broj građana (39%) uopšte se ne pribojava ovakvih pretnji u Srbiji.
 
BCBP je ovo istraživanje uradio na 1.403 punoletnih građana Srbije. Celu publikaciju "Stavovi građana o bezbednosti Srbije i dijalogu sa Prištinom" možete pogledati OVDE.
  • Nervirach

    09.05.2017 22:43
    Pazi naziv, BEOGRADSKI centar za bezbednosnu politiku. Koliko para taj klepa i budzeta? Eee, demokrate sta ste zapatili, ovo je vasa skola. Nego, za ovo treba istrazivanje? I jos pogresan rezultat jer kriminalci se bave politikom. Bosovi vode policiju, na celu drzave covek koji je zagovarao masovna istrebljenja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija