Zloupotreba radnika na lizing, i državna preduzeća klijenti agencija

Veliki broj državnih preduzeća zapošljava radnike na privremeno-povremenim poslovima preko ćerki-firmi, omladinskih zadruga i privatnih agencija za zapošljavanje.
Istraživanje Insajdera pokazuje da državna preduzeća na ovaj način nekažnjeno izbegavaju zabranu zapošljavanja, već su i radnici angažovani na ovaj način obespravljeni na različite načine.
 
Radnik na lizing nema pravo na bolovanje, godišnji odmor, topli obrok, sindikalno organizovanje ili kolektivni ugovor, dok je istovremeno plaćen manje od stalno zaposlenog radnika. Ovakvo angažovanje radnika, umesto zakonski dozvoljenih 120 dana, traje i po nekoliko godina, prenosi ovaj portal.
 
Prema tvrdnjama sindikata i pisanju medija, radnike na lizing koriste EPS, Telekom, Srbijagas, JP Vodovod i kanalizacija, JP Gradska čistoća, Aerodrom Nikola Tesla i druge državne i komunalna preduzeća. Novinari Insajdera uputili su ovim preduzećima pitanja o zapošljavanju radnika na lizing, ali su odgovori bili ili nepotpuni ili ih nismo ni dobili. U EPS-u su naveli da nemaju tačne podatke o broju radnika angažovanih na lizing, jer se to radi preko agencije Sequester. 
 
Dragoslav Ljubičić, predsednik sindikata Nezavisnost u EPS-u, kaže da to preduzeće već godinama angažuje radnike preko firmi koje su još 2005. izdvojene iz sistema EPS-a, a koja su uglavnom samo formalno posebna preduzeća.
 
"Od 2000. godine krenuo je pokušaj rešavanja viška zaposlenih u EPS-u. To je rađeno preko izdvajanja preduzeća kroz non-core delatnosti. Pa, tako imamo 'Kostolac usluge', 'PROTENT usluge' i druge. Međutim, s obzirom na to da su EPS-u potrebni ljudi u proizvodnji i održavanju, mnogi radnici su angažovani preko tih ćerki-firmi pri čemu se njihovo angažovanjene ne prikazuje kao trošak na plate“, navodi Ljubičić za Insajder.
 
Prošle nedelje su građani Niša bili onemogućeni da plate račune za struju, jer šalter sala niške Elektrodistribucije nije radila zbog toga što je ugovor EPS-a sa agencijom „Sequester-om“ istekao. Direktor firme "Sequester" Dejan Jeremić rekao je za Insajder.net da od 15. maja ta firma nema nijedan ugovor sa EPS-om koji se tiče iznajmljivanja radne snage.
 
Prema tvrdnjama sindikata, jedno od preduzeća koje godinama angažuje radnike preko agencija za zapošljavanje i omladinskih zadruga jeste i aerodrom "Nikola Tesla". Iz sindikata aerodroma "Zajedno" kažu da su godinama na aerodromu radnici bili angažovani preko "fantomskih agencija", ali da je ta praksa dosta smanjena u poslednje vreme.
 
"Ranije je bio haos. Angažovanje radnika preko tih agencija bio je klasičan partijski plen. Radnici na lizing su bili čak i skuplji od normalnih radnika, jer su funkcioneri uzimali provizije", kaže za Insajder Nino Babović iz sindikata "Zajedno".
 
Inače radnici na aerodomu čekaju ishod koncesije kako bi znali kakav će biti njihov radni status.
 
Poplava agencija za iznajmljivanje radne snage i takozvanih „lizing-radnika“ u poslednjih nekoliko godina u Srbiji logična su posledica ogromne nezaposlenosti, ali i sveopšte fleksibilizacije tržišta rada u kome se sve veći broj radnika bori za mali broj sve nesigurnijih radnih mesta.
 
Uprkos najavama ministra za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Aleksandra Vulina da će se zakon koji reguliše rad na lizing do kraja 2016. naći u skupštinskoj proceduri, to se i dalje nije desilo.
 
Mario Reljanović, profesor radnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta Union, poručuje da postojeći nacrt zakona u koji je imao uvid, radnika koji je angažovan preko agencije ne štiti na adekvatan način.
 
"Radnik na lizing je u teškom položaju zato što nema pravni odnos sa poslodavcem kod kojeg radi. Dakle, postoji samo pravni odnos sa agencijom i odnos agencije sa poslodavcem. Zbog toga je on izuzetno ranjiv. Ono što u praksi treba da se dogodi je da agencija uvek treba da stane iza zaposlenog da ga zaštiti od poslodavca. Da li će se to tako dešavati u praksi to je veliko pitanje," navodi Reljanović.
 
Ministar Vulin je još 2015. izjavio da je njegova najveća greška to što zakonski nije rešen status radnika na lizing. Dve godine kasnije rad na lizing i dalje lebdi u pravnom vakuumu što koriste i državne i privatne firme.
  • Akejsic Vera

    04.10.2017 16:34
    Izrabljivanje zena male pare
    Nase zene rade za minimalac jako teske poslove.Cistacite, trgovci, da kineske prodavnice za 15000 fin. Ne prijavljene custacice ceo dan vuku kofu sa vodom ribaju za 23000 din.Trgovac za 24000 dize povrce od 20 do 30 kilograma.plus kuci gaje porodicu peru peglaju kuvaju ribaju kucu pa da li je to humano
  • DonJuan

    04.06.2017 01:26
    Bas me briga, i tako su ti iznajmljeni radnici glasaci sns-a. Za bolje i nisu.
  • N.SAD

    03.06.2017 22:10
    Kad se otpuštaju radnici u jav. preduzećima i svima onima koji su na budžetu prvo otkaze dobijaju obezbeđenje,spremačice i onda u javnim preduzećima mašu papirom o smanjenju broja radnika a paraziti ostaju.Da nije smešno bilo bi žalosno jer agencije za obezbeđenje i dr. koje im iznajmljuju radnike koštaju više nego da su stalno zaposleni u tim jav. preduzećima ali koga briga bitno je zadržati ,,kancelarijske pacove'' i parazite pa koliko koštalo da koštalo.Ista matrica po kojoj se svi ponašaju a razlog je trpanje para u tuđe džepove po svi znamo kojoj liniji i zaštita ,,kancelarijskih pacova'' i neradnika kojih je svaki dan sve više a radnika sve manje..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija