Grad nema dovoljno konkretnu strategiju razvoja kulture

Nedostatak konkretnih planova, izostavljanje bitnih kulturnih potcelina, nedorečenost i nejasne nadležnosti glavne su primedbe na Nacrt strategije razvoja kulture u Novom Sadu za period 2016-2026. godine.

Predstavnici različitih kulturnih institucija i udruženja predstavili su na današnjoj, prvoj u nizu, javnoj raspravi posvećenoj ovom strateškom dokumentu nedostatke, mišljenja i sugestije predstavnicima Grada i autorima Nacrta.

Kako su predstavnici mahom zaključili, u sadašnjoj verziji strategije nema konkretnih ciljeva i planova za realizaciju kulturnih sadržaja, načina promocije kulture i umrežavanja institucija i NVO, ali nedostaje i prepoznavanje pojma kulture kao opšte definicije.

Na raspravi, koju je vodio član tima za izradu strategije Goran Tomka, zaključeno je da će primenu ovog dokumenta uređivati Gradska uprava za kulturu i to svake godine kroz lokalne akcione planove, što znači da će udruženja moći da konkurišu na raspisane konkurse i realizuju svoje projekte u skladu sa strategijom. Slično je, podsetimo, odlučeno i u oblasti mladih u Novom Sadu.

Takođe, prisutne je zanimalo u kojoj meri će udruženja i institucije u oblasti kulture zaista biti uključene u primenu strategije, ali i njen monitoring, s obzirom na to da do sada javnost nije znala ko čini komisiju koja odobrava projekte udruženja. S tim u vezi, konstatovano je da su današnjoj raspravi, zapravo, u najvećoj meri prisustvovala udruženja koja nisu stalni pobednici na gradskim konkursima, ali su redovni aplikanti.

Takođe, predstavnici udruženja u oblasti kulture u različitim oblastima naveli su, kao bitan nedostatak u multinacionalnom Novom Sadu, nedovoljno posvećivanje pažnje savetima nacionalnih manjina, dok su predstavnici u oblasti obrazovanja naveli izostavljenost planova za ulaganje u Univerzitet u Novom Sadu, bitan faktor u kulturi grada.

Kao predlog, izneto je i formiranje rečnika kulture kako ne bi bilo zabune u ciljevima koje bi trebalo realizovati, kao i razmatranje osnivanja prevodilačkog centra u Novom Sadu. Povelo se i pitanje prostora u kojima delaju udruženja i institucije, te je navedeno da bi Grad trebalo da uzme u obzir da reprezentativna udruženja, pa i gradske ustanove, rade u privatnim stanovima.

Više pažnje bi, prema prisutnima, trebalo dati delatnostima za decu, multimedijalnoj, urbanističko-arhitektonskoj i modernoj umetnosti, kao i saradnji između sva tri nivoa vlasti na realizaciji programa u oblasti kulture.

Pitanja na koja su traženi, ali nisu dobijeni konkretni odgovori su i garancije da će se svi predlozi uopšte razmotriti, kao i pitanje poštovanja strateškog akta od strane svih političkih partija na vlasti.

Dvočasna rasprava okončana je zaključkom prisutnih da je potrebno organizovati novi sastanak već naredne nedelje, umesto da se čeka naredni termin, 15. avgusta. Naredna rasprava zakazana je za sredu, 3. avgust.

Strategija razvoja kulture u gradu jedan je od obaveznih uslova koji Novi Sad mora da ispunjava kao kandidat za evropsku prestonicu kulture, te mora da bude i doneta do jeseni.

Nacrt Strategije možete da pročitate na sajtu Grada, kao i na sajtu bazakulture.rs.

  • Ivana

    28.07.2016 09:11
    Pristrasan tekst
    Zaista neverovatno izveštavanje! Svi prisutni na jučerašnjoj raspravi pohvalili su Nacrt strategije i način na koji je rađena i davali veoma konstruktivne predloge. Zbog toga je predložen i novi sastanak. Svaki dokument ima svoje mane i rasprava jeste mesto gde se dokument unapređuje. Utisak nakon čitanja ovog priloga je sasvim drugačiji.
  • /

    28.07.2016 09:05
    /
    a umetnici koji zive od toga?
    njih niste uvrstili u strategiju. ni olaksice im niste dali na pdv

    na budzete i u skole se uglave oni koji su neuspesni i neostvareni
  • nss

    28.07.2016 08:50
    nss
    cela drzava nema jasan stav o pojmu kultura a ne novi sad....kultura u srbiji podrazumeva urlanje kafanskih pevaljki po trgovima,direktan prenos iz ludnice u obliku farme i parova,vokabular politicara koji ne silaze sa ekrana i jedva sastavljaju prosto prosirenu recenicu...starlete,blokerke,mafijase,novopecene tajkune,bahatu decu estradnih muljatora...uzas,novinare koji slikaju gole ljude po plazi,prisluskuju tudje razgovore i gledaju sta ko pije,....e srbijo muko...KULTURA JE TAMO GDE SU PARE A PARE SU NA ZALOST KOD NEKULTURNIH

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti