Brnabić: Novi Sad je centar IT sektora, ne Beograd

Ministarka lokalne samouprave Ana Brnabić, gradonačelnik Miloš Vučević i dekan Fakulteta tehničkih nauka zatražiće od Ministarstva obrazovanja i prosvete da poveća kvote na smerovima na Univerzitetu u Novom Sadu, za koje postoji potreba na tržištu rada.
Brnabić: Novi Sad je centar IT sektora, ne Beograd
Foto: 021.rs

Ministarka Brnabić rekla je da je fantastično što je upravo Novi Sad, a ne Beograd, IT centar Srbije, i što na tome posebno treba zahvaliti Fakultetu tehničkih nauka.

Ona je istakla da će se u narednom periodu insistirati na obrazovanju inžinjera u oblasti informacionih tehnologija.

"Okosnica onoga što je urađeno u Novom Sadu je ukršanje privrede i obrazovanja, a to veoma nedostaje Srbiji. Nadam se da će Privredna komora Srbije, zajedno sa Vladom i Ministarstvo prosvete i nauke uspeti u nameri da uvede dualno obrazovanje, jer tim ukrštanjem se dobijaju dobri rezultati. Osnovni problem, a ujedno i prioritet, jeste povećanje broja kadrova u ovom sektoru. Imamo velike potrebe u privredi, ali nemamo dovoljno kapaciteta, tako da će u narednom periodu akcenat biti na obrazovanju", kazala je Brnabić.

Na nedostatak kadra u ovoj oblasti ukazao je i dekan Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački, koji je istakao da bi u Srbiji trenutno moglo da se zaposli oko 6.000 inžinjera. Gradonačelnik Miloš Vučević je dodao da će se u cilju rešavanja tog problema kod Ministarstva prosvete inicirati povećanje kvota na Univerzitetu u Novom Sadu za smerove za koje postoji zainteresovanost na tržištu rada.

"Ne možemo više da proizvodimo kadrove koji nemaju gde da se zaposle, tako pravimo dvostruki problem. Ljudi koji završe fakultete, a ne mogu da nađu posao, osećaju se frustrirano, mesec i godine provedu na tržištu rada, a vi imate neupotrebljive kadrove. Zaista je od velikog značaja za nas da na Univerzitetu dobijemo povećanje kvote za školovanje onih kadrove koji mogu da se zaposle i za koje privreda ima potrebe", zaključio je Vučević.

Gradonačelnik i ministarka su razgovarali i o Zakonu o finansiranju lokalnih samouprava, visini plata u javnom sektoru, ali i o problemima u Novom Sadu poput državnih apoteka i napuštenih pasa. 

  • jova limanac

    01.10.2016 22:40
    Ako smo već toliki IT centar, zašto nijedan domaći medij nije objavio vest da je upravljanje Internetom prešlo u ruke zajednice. To je istorijska vest za sve iz IT struke, ali o tome ni reči kod nas:

    https://www.icann.org/news/blog/cheers-to-the-multistakeholder-community

    Ako se bavite samo popularnim temama, onda ste barem mogli objaviti vest da je Srbija među poslednjima na planeti dobila priliku da preuzima Pokemon Go preko zvaničnog Google Play sajta:

    http://pokemongo.nianticlabs.com/en/post/launch-sep16/

    Toliko o tome koliko smo bitan IT faktor...
  • Informatičar

    27.09.2016 18:29
    Trebalo bi država da se uključi u smislu da pomogne tim ljudima koji diplomiraju. Oni organizuju neke kurseve preko NSZ. Posle kad se pošalje CV kompanijama, ne trebaju nikom ti kursevi (ako uopšte neko i čita te CV-jeve). Ako organizuju i plaćaju kurseve onda da imaju spremna radna mesta u dogovoru sa nekom firmom. To je bolja varijanta.
  • /

    26.09.2016 10:08
    /
    dule
    to je razlog zbog cega sam ukucao da je bolje ne citati o njemu

    realan it srbije su frilenseri dok ih ne skresu onim doprinosima dobijenim iz centralnog registra narodne banke.
    sve ostalo ostalo su privredni prestupi

    period prilagodjavanja registru istice 6-og oktobra. inace, banke se ovog zakona vec ne pridrzavaju obzirom da ne salju izvestaje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti