Zašto su najbolje "NS sorte" pšenice

Uoči setve pšenice, profesor sa Institut za ratarstvo i povrtarstvo Miroslav Malešević savetuje proizvođače da poštuju tzv. "agrotehnički" rok setve kako bi ostvarili najbolje prinose.

To znači da sva planirana površina pod pšenicom treba da bude zasejana od 5. do 25. oktobra.

- Pri tome je neophodno voditi računa o zahtevima sorte za rokovima setve. Od novosadskih sorti, prioritet treba dati sortama "Pobeda" i "Zvezdana", a zatim posejati sorte nešto kraće vegetacije, kao što su "NS 40S", "Simonida" i "Renesansa" - savetuje Malešević.

Da bi se postigla sigurna proizvodnja, preporuka Maleševića je da se poljoprivredni proizvođači opredele za setvu najmanje dve, a najviše četiri sorte, zavisno od planirane površine. Veći proizvođači, sa većim površinama, treba da gaje više sorti pšenice jer se time postiže veća profitabilnost proizvodnje, s obzirom da svaka godina favorizuje određene tipove sorti.

Treba imati na umu da do danas nije stvorena jedna sorta koja će svake godine na svim lokalitetima dati najbolji prinos, ali je opšte poznato da su NS sorte dokazale visok potencijal za prinos. Sorte pšenice stvorene u Institutu, svojim vrhunskim prinosima od 10 i 11 tona po haktaru, konkurišu sortimentu koji na naše tržište dolazi iz drugih zemalja. Takođe, NS sorte imaju visok tehnološki kvalitet, a nedovoljno vrednovanje kvaliteta pšenice je neopravdano potisnulo naše sorte iz strukture setve.

Zato profesor Malešević apeluje na stavljanje kvaliteta pšenice u prvi plan, zajedno sa visinom prinosa. NS sorte pšenice ispunjavaju oba faktora uspešne proizvodnje - prinos i kvalitet.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo u ponudi ima isključivo deklarisano seme. Na deklaraciji se nalaze parametri kvaliteta kao osnova za izračunavanje potrebne količine semena po hektaru. Upotrebom deklarisanog semena smanjuju se rizici u proizvodnji, a postižu se veći, stabilniji i kvalitetniji prinosi. Zato stručnjaci kažu da je deklarisano seme najekonomičnije i najprofitabilnije seme.

- Proizvodnjom kvalitetnih sorti pšenice svi su na dobitku - proizvođači, prerađivači, izvoznici i država, jer je jedino na taj način moguće povećati broj kupaca na domaćem i svetskom tržištu. Iz tog razloga proizvodnja kvalitetne pšenice mora biti podstaknuta merama podsticaja koje propisuje agrarna politika. Te mere će zajedno sa opredeljenjem proizvođača da li gaje za dalju preradu ili za ishranu stoke, uticati na zastupljenost kvalitetnih NS sorti pšenice novosadskog Instituta. Imajući u vidu da stočne hrane ima dovoljno, prioritet treba dati kvalitetu pšenice - ocenjuje Malešević.

On kao najbolje kvalitetne NS sorte pšenice preporučuje "Simonidu" i "Zvezdanu". Na drugom mestu su sorte nešto starije generacije - "Renesansa" i "Pobeda", a zatim slede sorte "NS 40S" i "Ilina" koje su omiljene kod proizvođača zbog svojih visokih prinosa.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo, koji je osnovan daleke 1938. godine, raspolaže širokom paletom semena domaćih ratarskih i povrtarskih vrsta koje sam stvara. Sve one zovu se jednim imenom - NS sorte i hibridi, a za dugu tradiciju i kvalitet zaslužan je tim naučnih i stručnih radnika ovog Instituta.

  • Zivan

    30.09.2016 15:04
    Da, sorte Instituta za ratarstvo i povrtarstvo su sasvim pristojne, pogotovo ove koje je profesor naveo kao poboljšivače...
  • GxE

    30.09.2016 13:38
    Cisto oplemenjivanje na delu. Sorte selekcionisane za klimatske uslove Srbije.
  • Znam ja

    30.09.2016 11:31
    Zato što nikada ništa nisu petljali sa GMO i Monsantom.
    Ali to sve nema veze, jer naši pekari odnekud dobijaju jeftino brašno.
    Od čega je to brašno, čitaćemo za nekoliko godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti