Roditelji protestuju zbog otpuštanja učiteljice, deca izostajala iz škole

Roditelji učenika drugog dva Osnovne škole "Marija Trandafil" u Veterniku pobunili su se zbog smene učiteljice Tanje Josimović.
Deca su zbog toga u sredu, četvrtak i petak izostala iz škole, dok su roditelji zahtevali da se učiteljica vrati na radno mesto.
 
Ipak, roditelji su danas decu odveli u školu, ali poručuju da će nastaviti borbu da se Tanja Josimović vrati na mesto. Već su se obratili školskoj upravi u Novom Sadu, dok će sutra imati sastanak sa predstavnicima iz kabineta gradonačelnika.
 
Jedan od roditelja Dragiša Cvijić kaže za 021.rs da je problem nastao kada je učiteljica smenjena praktično "preko noći", a roditelji bez ikakvih konsultacija, razgovora, dovedeni pred svršen čin. Na njeno mesto je došla učiteljica koja je tražila premeštaj iz Kule u kojoj je do tada predavala.
 
"Ostavljeni smo bez ikakve mogućnosti prigovora, zbog čega smatramo da su nam oduzeta prava, jer je namerno urađeno tako da sve prođe sa što manje buke. Mi ćemo nastaviti da se borimo, kako se ovakve situacije više ne bi ponavljale, jer to je pitanje cele škole. Reagujemo, jer smatramo da su ugrožena prava naše dece, roditelja, staratelja. Oni bi trebalo da su blagovremeno informisani o svakoj promeni koja utiče na njihovo školovanje, a to ovde nije slučaj. Reagujemo zato što se direktorka prvobitno oglušila na naš zahtev za sastanak, kao i na to što niko nije obratio pažnju na to kako će deca reagovati", smatra Cvijić.
 
Nasuprot tome, direktorka OŠ "Marija Trandafil" Milijana Grahovac Prole navodi da je sve urađeno u skladu sa propisima, kao i da je učiteljica bila blagovremeno obaveštena o mogućoj smeni.
 
"Koleginica koja je otišla iz našeg kolektiva, bila je obaveštena o smeni i ona je trebalo da obavesti roditelje o tome. U decembru sam obavestila koleginicu, nastavničko veće i savet roditelja da može doći do promene kadrova. Kao direktorka nisam dužna da sazivam roditeljski sastanak i obaveštam roditelje o promenama u kadrovskoj politici škole. Članom 6 kolektivnog ugovora omogućeno je da zaposleni u stalnom radnom odnosu, zbog racionalizacije putnih troškova, zatraže premeštaj u drugu školu. Koleginica je uradila to. Sve je urađeno u skladu sa preporukom koju sam dobila od Ministarstva prosvete. Ne radi se o mojoj samovolji, niti je reč o mom izboru", poručuje direktorka.
 
Međutim, roditelji neće odustati od borbe za povratak prve učiteljice za koju su se deca vezala. Cvijić navodi da je njihov naredni korak obraćanje gradskoj upravi, inspektorima, kao i predsednicima pokrajinske i republičke vlade, Igoru Miroviću i Aleksandru Vučiću. Žele da ukažu na problem u zakonu koji omogućava da se učitelji i učiteljice smenjuju, a da se roditelji i deca o tome ništa ne pitaju.
 
"Očigledno je da postoji problem u zakonu. Došlo je do toga da bilo ko, ko ima nekakvu vezu, bez obzira na kvalitet, može da dobije posao. Učiteljica Josimović je bila odličan pedagog, sa decom je radila odlično, nije bilo nikakvih problema, organizovala je akcije da se pomogne učenicima koji su u nezavidnoj finansijskoj situaciji. Sve to očigledno nije dovoljno da ona ostane. Direktorka je izjavila kako ona više nije ta koja odlučuje o kadru škole, te da mora da ispoštuje preporuku koju je dobila, kako ne bi došla na crnu listu direktora. Mi smatramo da je onda reč o naredbi", dodaje Cvijić.
 
Grahovac Prole navodi da nije na njoj da komentariše da li je nešto loše ili dobro u zakonu, već da ga, kao državni službenik, sprovodi. Takođe, prema njenim reč, roditelji su izrazili nezadovoljstvo zbog načina na koji zakon funkcioniše, što nije do nje.
 
"Zakon je jednostavno takav, sviđa li se to nama ili ne. Ukoliko im se ne dopada, postoji način da se ukaže na to, ali ne tako što će se deci uskraćivati pravo na obrazovanje. Navodi se kako su deca emotivno vezana za koleginicu koja ih je do sada učila, ali to nije poenta obrazovno-vaspitne ustanove. Deca pre svega ovde dolaze da stiču znanja, a ne da se emotivno vežu, iako se to, naravno, dešava. Naš je posao da ih osnažimo, da oni steknu samopouzdanje i da se navikavaju na novonastale situacije. Razumem i roditelje jer iz neznanja ishitreno reaguju, ali takvi su zakon i sistem. Idemo dalje, nova učiteljica je tu i ona predaje deci, posetila sam ih i nije bilo nikakvih problema", zaključuje direktorka OŠ "Marija Trandafil".
 
Pita li iko decu?
 
Prednacrtom Zakona o pravima deteta iz 2011. godine, koji je predložio zaštitnik građana, predviđeno i "uvažavanje mišljenja deteta u sistemu obrazovanja". To podrazumeva da dete učestvuje u donošenju svih odluka koje se tiču njihovog obrazovanja. Takođe, organi javne vlasti bi pre donošenja odluke koje se tiču obrazovanja, morali da pribave i mišljenje dece o tome. 
 
Iako je ovaj prednacrt prošao dve javne rasprave, kao i procenu Saveta Evrope, on se i posle šest godina nalazi u nekoj od skupštinskih fioka. Dotle, deca će najmanje odlučivati o onome što ih se najviše tiče.
  • Vesna

    07.04.2017 19:06
    Grešiš, Dado
    Gospođica&gospođa nije član ni jedne stranke, već samohrana majka troje dece koja je 13 godina putovala 120 km do posla i nazad, iako živi blizu veterničke škole, a nije mogla svih tih godina da dobije posao u NS ili okolini jer nije imala 3-7 hiljada evra da tutne nekom od ovih na vrhu u ruke ( toliko ovde košta posao u školi ), niti ima ikoga ko bi mogao da ''potegne'' za nju. Radila sam nekoliko godina u kolektivu sa njom i izvrstan je pedagog, kako sam već rekla na par mesta, izuzetno je posvećena poslu, bori se kao lav za svoje đake i izvodi odlične generacije đaka, što se sve može proveriti u školi u kojoj je radila više od 20 godina. Deca je obožavaju, iako važi za poprilično strogu učiteljicu, a ti razmisli zašto je to tako. Nije sve u politici, ta žena je svojim radom zaslužila da posle toliko godina više ne putuje satima do posla i nazad.
  • Garudijan

    11.02.2017 16:25
    Recenzija
    Sve ove komentare treba postaviti u recenzije na sajtu O.Š. Marije Trandafil možda neko od ovlašćenih i pročita. Inače direktorica uvek stavlja školu isred dece i ne interesuje je uspeh i kvalitet nastave.
  • Suzana

    10.02.2017 09:22
    Bez iskustva
    Imenovana bez iskustva u prosveti. Prijavila radni staz u privatnoj frizerskoj skoli VOJKAN, a tamo nema predmet geografija.








    2

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.