FOTO: Šta kriju depoi Istorijskog arhiva Novog Sada

Istorijski arhiv grada Novog Sada nedavno je završio preseljenje sve arhivske građe u depoe u novoj zgradi u Ulici Filipa Višnjića.
FOTO: Šta kriju depoi Istorijskog arhiva Novog Sada
Foto: 021.rs

Na novu adresu Arhiv se preselio prošle godine posle više od pola veka podstanarskog života u raznim objektima u gradu. 021.rs je sada imao priliku da obiđe depoe koji čuvaju dokumente o Novom Sadu od njegovog osnivanja 1. februara 1748. godine kada je dobio status Slobodnog kraljevskog grada od Marije Terezije, pa sve do danas, kao i mnogobrojnu drugu arhivsku građu.

Naime, među skoro osam kilometara arhivske građe nalaze se i dokumenti iz osam okolnih opština, u koja spadaju i ona lokalnih organa vlasti, sudova, škola i drugih javnih ustanova, kao i javnih, društvenih i privatnih preduzeća od kojih je većina ugašena.

Naravno najveći deo arhivske građe se odnosi na rad vlasti u Novom Sadu i čini je nekoliko hiljada knjiga i druge građe smeštene u nekoliko hiljada kutija.

Direktor Istorijskog arhiva Petar Đurđev kaže za 021.rs da iako ima arhivske građe iz 1748. godine, nedostaje veliki deo koji se odnosi prvenstveno na prvih 150 do 200 godina Novog Sada. Objašnjava da iako mnogi misle da su austrougarske vlasti bile pedantne, zapravno nisu pokazale dar za čuvanje arhivske građe i ona počinje da se ozbiljnije čuva tek u vreme Kraljevine Jugoslavije i u vreme SFRJ.

Đurđev dodaje da osim što se ranije nije vodilo dovoljno računa o dokumentima, jer su ih Austrougari držali u memljivim podrumima Gradske kuće, dosta građe je uništeno u bombardovanju 1849. godine i ratovima u XX veku. Tako navodi primer da su deo arhive spalili bugarski vojnici u zimu 1944/45. godine kada su bili stacionirani u Petrovaradinu nakon oslobođenja grada, pa su dokumenta koje su ustaše prethodno razabacale po tunelima Tvrđave Bugari koristili za grejanje.

Deo stare arhive je nestao i u periodu do 1950. godine, kada je zbog nestašica stari papir bio recikliran.

Posebna priča je sudbina originalne elibertacione diplome, tj. dokumenta o statusu Slobodnog kraljevskog grada koji je potpisala Marija Terezija. Novi Sad ne poseduje ovaj dokument, samo kopije i prepise, jer je original nestao iz Gradske kuće u oktobru 1944. godine, i do danas nije utvrđeno da li je uništen ili je završio u nekoj privatnoj kolekciji. Kako smatraju istoričari i arhivatori, možda bi najbolje bilo da je završio u nekoj privatnoj zbirci, jer tako postoji šansa da je jednog dana sadašnji vlasnik vrati Novom Sadu ili ponudi Gradu da je otkupi.

Zbog svega pomenutog u Istorijskom arhivu među skoro osam kilometara građe nalazi se tek nekoliko desetina metara dokumenata o prva dva veka Novog Sada, ali tu ima veoma zanimljivih dokumenata. Najstariji spisi su iz godine osnivanja grada 1748. godine, a od svega najstarija je zakletva pravoslavnog sveštenika. Kako izgleda ovaj dokument, ali i depo Istorijskog arhiva grada možete pogledati u našoj galeriji.

  • Miroslav

    18.08.2019 13:25
    Unisteni podaci u arhivi grada
    Povodom nekog sudskog postupka, tražio sam iz arhiva podatke radi prikaza na sudu. Rekoše mi da nema ničega. Kada je počelo suđenje, zastupnik države je izvadio razne komunističke dokumentacije koje su uvažene protiv članova moje porodice... koje su "oslobodioci" potamanili bez suđenja, po kratkom postupku... uz otimanje celokupne imovine. Država dobija podatke iz arhiva, a građani ne!? Toliko o zakonu i ovoj usranoj, nazovi državi nastaloj iz komunističke okupacije i pljačke!!! Zahvaljujem ujedno arhivu što mi nisu dali podatke o mojim rođacima, velikim i poštovanim novosadskim zanatlijama. Bog ce na kraju suditi takvim ološima, kad-tad. Smrt komunizmu - sloboda narodu!
  • Hipik

    27.10.2017 14:02
    @ Sve u redu
    Nije pobrkao ništa. Posle kapitulacije septembra 1944. Bugarska je objavila rat Nemačkoj a pla miliona bugarskih vojnika je promarširalo kroz Srbiju zajedno sa Crvenom armijom. Bugari su se borili u svim bitkama koje je vodila Crvena armija u Jugoslaviji kao i na Sremskom frontu. Do kraja rata Bugari su se zajedno sa Sovjetima borili u Mađarskoj i uzeli su učešća u napadu na Beč. Njihovo napredovanje na Zapad se zaustavilo kod Klagenfurta gde su se sreli sa jedinicama britanske 8. armije.

    Otuda Bugari u Novom Sadu u jesen i zimu 1944.

    Nije Đurđev ništa pogrešio. Zna on vrlo dobro šta govori, nije on neki neuki balvan. Bio je jedan od boljih studenata svoje generacije. prošlost Novog Sada drži u malom prstu.
  • НСНС

    27.10.2017 13:53
    Бугари у Петроварадину
    А што се колаборације тиче заборавио си да убројиш и партизане.Или нису чуо за пакт Рибентроп-Молотов ког су се комунисти чврсто држали до 22.6.1941. Мартовске преговоре 1943. Споразум Будак-Пијаде који никада није поништен итд,итд.Уосталом и ти и ја смо сада колаборанти јер се не бунимо против власти која сарађује са државама које држе део Србије под окупацијом.Колаборација зависи од угла гледања.Да ли је боље улудо гинути или чувати главу?Тако да немој да се размећеш туђом ако ниси спреман да даш своју.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti