Žute trake zbog diskriminacije na protestu zaposlenih u Pošti u Novom Sadu

Radnici Pošte Srbije i građani održali su protestnu šetnju u znak revolta zbog suspenzije 47 zaposlenih, ali i zbog stanja u tom preduzeću.
Žute trake zbog diskriminacije na protestu zaposlenih u Pošti u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Oko 200 građana okupilo se ispred Glavne pošte u Novom Sadu. Deo njih je nosio žute trake, što je, kako nam je rečeno, trebalo da simbolizuje diskriminaciju koju trpe zaposleni u Pošti.
 
Tokom protestne šetnje nije bilo govora učesnika, zato što, kako kažu, događaj ne organizuje nijedan sindikat, nego radnici. Osim nekolicine studenata i građana koji su se pojavili da pruže podršku, na protestnoj šetnji su uglavnom učestvovali radnici iz Novog Sada. Međutim, podrška je stigla i iz Beograda, Zemuna, Šapca i nekoliko gradova Vojvodine.
 
 
Okupljeni su nosili transparente "Svi u štrajk", "Dole mere štednje", "Zar poštari robovi? Ne!", "Suspenzija i tebe čeka, jer ćutiš". 
 
Suspendovani radnik i predsednik Sindikata zaposlenih u Pošti Srbije u Novom Sadu Ljubiša Simić, kazao je da protestnom šetnjom i žutim trakama žele da kažu stop diskriminaciji.
 
"Ovim trakama želimo da ukažemo na diskriminaciju koja se dešava u Pošti Srbije. Maltene, vraćamo se u 1941. godinu kada su obeležavali ljude. Tako su i nas obeležili direktori radnih jedinica u Novom Sadu, Zemunu. Ovo je 21. vek, a mi se vraćamo u vreme fašizma. Uputio sam dopis Jevrejskoj zajednici Srbije i tražio da nas podrže, jer ono što se dešava od 14. novembra naovamo je jedna strašna situacija", poručio je Simić.
 
 
On je dodao da okupljeni u protestnoj šetnji traže da se na posao vrate svi suspendovani radnici, jer je decembar i ima puno posla. Takođe, zahtevaju da nijedan radnik ne snosi kaznu, jer, kako kaže, niko ništa nezakonito nije uradio.
 
"Svi mi volimo Poštu Srbije i ovu državu, ali i ova država mora da voli nas i da se ponaša prema nama kao prema ljudima. Ne radi se ovde zapravo ni o državi, nego o rukovodstvu Pošte, odnosno o Partiji udruženih penzionera Srbije na čelu sa Mirom Petrović", dodao je Simić.
 
  
 
U protestima tokom novembra, radnici su zahtevali i i zapošljavanje poštara, šalterskih radnika, vozača i drugih radnika. Takođe, tražili su da zaposleni koji su na privremeno-povremenim poslovima dobiju ugovore na određeno vreme, dok oni koji već imaju ugovore na određeno, posle dve godine rada, budu primljeni u radni odnos na neodređeno vreme.
 
Zbog suspenzija najavljene su i tužbe protiv preduzeća, o čemu više OVDE.
 
U Pošti Srbiji su ranije poručili da je zbog blokade Regionalnog poštansko-logističkog centra "Beograd" došlo do višednevnog prekida procesa rada. Prva procena šteta, navode u Pošti, iznosi oko 300 miliona dinara. 
 
  
  • d

    07.12.2017 06:54
    sps
    pa ljudi sta se cudite mladi beze u inostranstvo a zemlju nam vode penzioneri samo da bi av,av av, imao glasove
  • BAKI

    06.12.2017 17:53
    @Teodosije
    E moj Teodosije Sremskoj Kamenici pripada i Čardak , Paragovo i Popovica , pitaj ljude koji tamo žive kad su poslednji put videli njegovu visost gospodina POŠTARA , i kakve muke mi imamo pa onda piši replike ! Udji u poštu u Kamenici pa ćeš videti red i javašluk koji traje još od vremena komunista . !!!!!
  • zemara

    06.12.2017 12:39
    a jesu li im ovi iz DS dali trake ili...?

    treba sve to poterati lepo na biro sa sve trakama, zemo mi je na cekanju za radno mesto a ovi hvataju zjake.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti