Evropljani se češće viđaju sa prijateljima nego sa rođacima

Građani Evropske unije češće se viđaju sa prijateljima nego sa rođacima.
Okupljanjima, bilo sa familijom, bilo sa prijateljima, više su skloni građani zemalja sa juga EU nego onih sa severa, piše Euractiv.
 
Sa rođacima se svake nedelje sreće 35% građana EU pri čemu 45% Kiprana, 36% žitelja Slovačke i Grčke i 35% Malte kaže da je u dnevnom kontaktu sa rođacima.
 
Druženje sa rođacima mnogo manje je popularno u baltičkim državama. Četvrtina ispitanika Letonaca (25%) kaže da nije bila u kontaktu sa rođacima poslednjih 12 meseci ili je bila ređe od jednom mesečno. Slede Estonija i Litvanija sa 23 odnosno 22%.
 
U proseku 15% građana EU kazalo je da viđa rođake ređe od jednom mesečno ili da se nisu sreli nijednom u 2015. godini.
 
Istovremeno se građani EU češće sreću sa prijateljima nego rođacima - 38% odraslih kaže da viđa prijatelje svake nedelje.
 
Međutim, jedan od 10 Evropljana sa prijateljima se ne viđa po mesec i više dana ili ih čak nije video nijednom u proteklih godinu dana.
 
Najčešće se sa prijateljima viđaju građani zemalja sa juga EU - Grčke (80% ispitanika svakodnevno ili barem jednom nedeljno), Kipra (79%), Hrvatske (72%), Portugalije (70%) i Španije (69%).
 
S druge stane, svaki peti stanovnik Poljske i Litvanije, i gotovo svaki peti na Malti, sreće se sa prijateljima ređe od jednom mesečno ili ih uopšte ne viđa i po godinu dana.
 
Istraživanje je obuhvatilo ispitanike u EU stare 16 i više godina, a odnosi se na 2015.
  • Paket

    18.08.2017 19:48
    Rođake dobijamo "u paketu" samim rođenjem, pa šta nam zapadne. Prijatelje biramo sami, prema zajedničkim sklonostima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom