Neočekivane promene na telu posle porođaja

Nije čudno da posle porođaja na telu imate strije, da je koža opuštenija i slično. Neke druge promene su manje očekivane, i mada se ne dešavaju svima, treba ih očekivati.
Neočekivane promene na telu posle porođaja
Foto: Pixabay
Opadanje kose, promena boje ili teksture
 
U trudnoći mnogim ženama kosa postaje gušća i sjajnija, zbog povećanog nivoa estrogena, koji se smanjuje posle porođaja. Zbog toga, otprilike tri meseca nakon dolaska bebe na svet, nekim majkama kosa počinje da opada. Da biste znali koliko je normalno da vam kosa opada nakon porođaja - otprilike kao kada perete kosu, pa vam opadne u slivnik, ali toliko može da vam opada dnevno.
 
"Važno je da žene znaju koliko kosa opada nakon porođaja, da se ne bi zabrinule bez potrebe", kaže ginekolog-akušer dr Suzan Smer.
 
Takođe, ponekad se dešava da se promeni boja ili tekstura kose, mada je to ređe.
 
Smanjuju se grudi
 
Kada prestane laktacija, grudi mogu da vam budu za broj manje nego pre trudnoće, kaže ginekolog dr Pari Godsi. Na primer, ako ste pre trudnoće nosili brushalter veličine B, moguće je da se tokom trunoće i dojenja grudi povećaju do veličine D, a zatim da se smanje na A.
 
"Gubi se i elastičnost grudi, pa ne deluju onako bujno kao nekada", kaže ginekolog.
 
Menstruacija postaje "jača"
 
Ne samo da ćete nedeljama nakon porođaja krvariti, već će i menstruacija biti drugačija, tvrdi dr Godsi. 
 
"Nije neuobičajeno da žene imaju ’jače’ menstruacije nakon porođaja. Ne znamo zašto se to dešava, valjda je to jedna od misterija porođaja", dodaje.
 
Telo postaje šire
 
Naravno da je za očekivati da vam stomak bude malo veći nakon devet meseci trudnoće. Ali, da bi se telo prilagodilo bebi u stomaku, rebra se šire, a isto se dešava i kukovima, kako bi beba lakše izašla. Nakon porđaja, međutim, može da se desi da se rebra i kukovi ne vrate potpuno u prvobitno stanje.
 
"Neke žene kažu da i kada vrate kilažu od pre trudnoće, oblik njihovog tela je drugačiji", kaže dr Godsi.
 
Tamna linija ispod pupka 
 
Zbog hormonskih promena koje se dešavaju u svakom tromesečju, koža na određenim delovima tela, kao na primer na bradavicama, postaje tamnija. Može se desiti i da se tamna linija na koži pojavi na abdomenu, ispod pupka.
 
"Kada se hormoni vrate u normalu nakon porođaja, ove promene obično nestaju, ali kod nekih se desi da ostanu trajne", kaže ginekolog. U tom slučaju, jedino rešenje je da vam dermatolog preporuči neku opciju kojom bi se ublažila diskoloracija.
 
Stopalo raste
 
Kada u stomaku imate bebu, obuvanje cipela ili patika je pravi izazov jer vam i noge otiču. Osim toga, pošto telo mora da se prilagodi na novu kilažu, može da se desi da se luk stopala spusti od težine, tako da vam stopalo bude veće čak za jedan broj. Dr Smer kaže da kod nekih ova promena ostaje trajna.
 
Prsti su deblji
 
Oticanje tela u trudnoći ostavlja traga i na prstima. Može se desiti da nedeljama nakon porođaja prsten koji ste nekad nosili, burmu recimo, više ne može da vam stane na prst. Ponekad izgleda i kao da su zglobovi prstiju promenili oblik.
 
Dr Smer kaže da ne postoje podaci koji pokazuju da je ova promena trajna, ali se može desiti da potraje neko vreme pre nego što vam prsti opet budu kakvi su nekad bili.
  • Kristina

    06.03.2024 21:16
    Ovo prevashodno dosta znaci zenama koje su se porodile, u smislu objasnjenja, da nakon odredjenog vremena ce sve biti u redu, da ce im se telo vratiti u normalu, kao sto mene trenutno brinu oteceni prsti na rukama, pa sam ovde nasla jedan od odgovora
  • Zena

    30.08.2018 10:05
    A da možda napišete neki članak o tome kako je trudnoća normalna, kako žene ako vode računa o ishrani, prihvate promene kao prirodne i ostanu aktivne mogu da vrate svoje telo u prethodno stanje? Nešto o tome da porođaj nije dešavanje veka već normalan proces za žensko telo? Malo motivacije za mlade žene a ne ovo da pomisle da će ostati bez kose, sa većim stopalima i bez struka i grudi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom