Ostrvo smrti na Tajlandu: Turiste pronađu mrtve, pa proglase samoubistvo

Tajlandska policija istražuje smrt belgijskog turiste Elize Dalemanje, čije je telo pronađeno u džungli ostrva Koh Tao.
Pravosudne službe koje su tvrdile da je Belgijanka izvršila samoubistvo morale su ponovo otvoriti istragu pošto porodica i prijatelji sumnjaju da je reč o ubistvu, prenosi Sputnjik.
 
Smrt Dalemanjeove nije prva takve vrste na Tajlandu. Ostrvo Koh Tao, kojeg lokalni mediji nazviaju "Ostrvom smrti" postalo je poznato po nekoliko drugih incidenata sa smrtnim ishodom evropskih turista.
 
Ostrvo Koh Tao poznato je među roniocima zbog lepote koralnih grebena. U poslednje tri godine, u zajednici koja broji oko 1.500 stanovnika, desilo se nekoliko u najmanju ruku, čudnih smrtnih slučajeva čije su žrtve evropski turisti. Policija je gotovo sve slučajeve okarakterisala kao samoubistva.
 
U aprilu je tridesetogodišnja Belgijanka Eliza Dalemanje pronađena mrtva u džungli Koh Taoa. Prema lokalnoj policiji, njeno telo, koje su do pola pojeli gušteri, bilo je umotano u komad tkanine, a pored njega se nalazila kanta sa benzinom.
 
Lokalna policija ocenila je slučaj kao samoubistvo, nekoliko dana pre nego što je telo pronađeno. Međutim, čak i kad je telo pronađeno, u najmanju ruku, čudnim okolnostima, policija nije htela da pokrene istragu sve dok ih nije Elizina majka, Mišel van Egten, naterala da to učine.
 
Ona je ubeđena da njena ćerka nije imala samoubilačke sklonosti. Razgovarala je sa Elizom uoči nestanka. Eliza je putovala Azijom i Australijom dve godine i planirala je da poseti Bangkok krajem aprila, pre nego što se vrati kući. U Koh Tao, koji je trebalo da joj bude usputna stanica, Eliza je odsela u jeftinom hotelu "Posejdon rizort".
 
"Previše stvari nam ukazuje da je neko uključen u njeno ubistvo. Policija nam je rekla da se obesila u džungli. Ne mogu prihvatiti zaključak da se moja ćerka ubila. Ponašala se normalno tokom našeg zadnjeg razgovora i nije pokazivala znake depresije. Ne znam zašto bi rezervisala kartu za Bangkok i onda otišla u džunglu da se ubije", rekla je Elizina majka za "Dejli mejl".
 
Obdukcija je obavljena u bolnici na jugu Tajlanda, međutim, Mišel van Egten nije dobila nikakve rezultate.
 
Jedan od članova spasilačkog tima koji je otkrio telo žene u džungli Koh Taoa, rekao je za "Samui tjams" da je ona mogla biti ubijena na drugom ostrvu — Fanganu.
 
Prema navodima policije, Dalemanjeova je poslednji put viđena na tom ostrvu. Na Fanganu, mlada žena je praktikovala jogu u tantričkom religioznom centru koga vodi sekta "Satja Sai Baba". Njen mentor je bio guru Raman Andreas koji je rekao novinarima da je žena bila srećna kad je napustila ostrvo. Međutim, policija nije uspela da stupi u kontakt sa članovima sekte koje sada traži zbog ispitivanja.
 
Elizina smrt je sedma u nizu čudnih smrtnih slučajeva turista u poslednje tri godine na ostrvu Koh Tao. Mladi britanski par, Dejvid Miler (24) i Hana Videridž (23) ubijeni su 2014. na ostrvu, a smrt je nastupila usled udarca u glavu. Samo u ovom slučaju policija je priznala da je reč o ubistvu i osudila je troje posetilaca sa Mjanmara za taj zločin.
 
Iste godine, Nik Pirson (25) turista iz Velike Britanije, došao je sa roditeljima na Tajland da bi proslavio Novu godinu. Njegovo telo pronašli su ronioci u moru dan posle nestanka.
 
Prema policiji, Pirson je pao u more sa 15 metara visoke litice i udavio se. Međutim, njegovi roditelji su uvereni da im je sin ubijen. Na telu mladića primećene su višestruke povrede, uključujući i povrede glave. Stručnjaci su sugerisali da je mladić mogao podleći povredama nastalim usled posledica fizičkog napada.
 
Francuski turista Dimitri Povs pronađen je obešen sa rukama vezanim na leđa 2015. Njegova smrt proglašena je za samoubistvo uprkos činjenici da je imao modrice na vratu, laktovima i zglobovima.
 
Iste godine, Kristina Anezli (23) turista iz Velike Britanije pronađena je mrtva na ostrvu. Policija pretpostavlja da je umrla od neke vrste zarazne bolesti, ali njeni roditelji i stručnjaci koji su upoznati sa okolnostima njene smrti sumnjaju u zvaničnu verziju.
 
Januara 2016. godine, telo Britanca Luka Milera pronađeno je u bazenu jednog hotela na ostrvu Koh Tao. Uprkos ranama na njegovom licu, policija je objavila da nema tragova nasilja i sugerisala je da su povrede nastale kao posledica alkoholizma.
 
Na posletku, u februaru ove godine, Ruskinja Valentina Novoženova (23) nestala je na Koh Taou pod nerazjašnjenim okolnostima. Ona je bila zaljubljenik ronjenja na dah, a na dan nestanka, njena video-kamera je pokazala da je krenula na plažu.
 
U njenoj hotelskoj sobi policija je pronašla pasoš, mobilni telefon, video-kameru i kartu za trajekt do Ko Samuia. Zaposleni u hotelu tvrdili su da ih je posle povratka sa plaže pitala za vozni red trajekata sa ostrva.
 
Međutim, policija nije uspela da pronađe nijedan dokaz da li se žena ukrcala ne neki od trajekata. Do danas je nepoznato gde se ona nalazi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.