Lekari: Trambolina loše utiče na zdravlje

Slovenački lekari upozorili su u ponedeljak, nakon sve više reklama za trambolinu kao spravu koja ima brojna pozitivna dejstva na zdravlje, da se ne radi o bezopasnoj spravi i da vežbanje na njoj kod žena može da izazove probleme poput urinarne inkontinencije, pa čak i ginekološke smetnje.
Za one koji već imaju određene zdravstvene smetnje, vežbanje na trambolini je najlošiji izbor za fizičku rekreaciju, saopštili su u ponedeljak lekari ljubljanske ginekološke klinike. 
 
Oni su upozorili, pozivajući se na rezultate sprovedenih studija, da se iznosi mnogo spornih, pa i sasvim netačnih informacija o navodnim koristima vežbanja na ovom sportskom rekvizitu, budući da se u reklamama navodi da je koristan za uravnoteženje krvnog pritiska, smanjenje telesne težine, za bolju telesnu koordinaciju, i da ublažava niz zdravstvenih tegoba. 
 
Jedna studija sprovedena među sportistkinjama koje vežbaju na trambolini pokazala je da se kod njih u visokom procentu od 67 do čak 80 odsto pojavljuje nehotično oticanje urina (inkontinencija), i to kod mladih devojaka koje još nisu rodile, kao i problemi s gasovima, pa i ginekološke smetnje, navode slovenački urolozi. 
 
Takve vežbe preterano opterećuju mišiće dna karlice, što može da dovede do povećanog pritiska i pojave inkontinencije kao posledice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.