Nar jedno od najzdravijih voća na svetu

Rak i srčane bolesti su najveći neprijatelji čoveka u današnje vreme, a ulje nara sprečava i jedno i drugo.

Nar se na istoku već dugo vremena koristi kao lekovita biljka, ali na Zapadu je tek odnedavno privukao interesovanje stručnjaka i to ne bez razloga. Organsko ulje nara ima razna lekovita svojstva i ako se uzima oralno, bukvalno će preporoditi organizam i zaštititi ga od mnogih bolesti. 

Lekovita dejstva su brojna, a najvažnije je naglasiti ulogu u prevenciji raka dojke, debelog creva, prostate, pluća, kože i leukemije. Mogućnost prevencije svih ovih oblika raka, ulje nara postiže zahvaljujući moćnim antioksidansima koji se u njemu nalaze.

Posebno je efikasan u prevenciji raka dojke i svih oblika raka koji su povezani s estrogenom. Elagitanini i druge fitosupstance koje sadrži ovo ulje potiskuju stvaranje estrogena i tako sprečavaju umnožavanje kanceroznih ćelija koje zavise od estrogena.

Lekovita dejstva oralne primene ulja nara:

  • Sprečava rak debelog creva, prostate, pluća i leukemije, a sprečava i rast raka dojke i pomaže u terapiji
  • Smanjuje mogućnost srčanog udara, ateroskleroze, pojave visokog pritiska i drugih kardiovaskularnih bolesti
  • Reguliše apsorpciju glukoze na nivou ćelije, što je veoma korisno za ljude s povišenim šećerom
  • Deluje antivirusno i smiruje upalne procese
  • Pomaže kod problema s kojima se suočavaju žene u menopauzi

Rak i srčane bolesti su najveći uzročnici smrti današnjeg vremena, što dovoljno govori o tome koliko je važno štititi se od tih bolesti. Ulje nara sadrži fitohemikalije koje pomažu u regulaciji holesterola u krvi. Pritom ono snabdeva organizam potrebnim, dobrim mastima, što dovodi do ravnoteže kardiovaskularnog sistema i tako štiti od infarkta i drugih bolesti koje ugrožavaju zdravlje srca.

S druge strane, štiti od mnogih, najčešćih vrasta raka, što čini ovu namirnicu jednom od najvažnijih u ishrani današnjeg čoveka. Svako ko razume važnost ishrane u očuvanju zdravlja, razumeće i zašto na našem dnevnom meniju mora da se nađe ulje nara. Ali, ono se može koristiti i na drugi način.

Prednosti spoljne upotrebe ulja nara:

  • Sprečava nastanak bora
  • Regeneriše i podmlađuje kožu
  • Ubrzava zarastanje rana i opekotina
  • Ublažava simptome ekcema i psorijaze
  • Povoljno utiče na zdravlje i lepotu grudi
  • Ublažava štetan uticaj preteranog izlaganja suncu
  • Odličan je lubrikant

Način primene:

Ulje nara se uzima 1-3 puta dnevno po 25 kapi. Ova preporučena doza se ne sme prekoračiti. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).