Preminula žena kojoj je prvoj na svetu urađena transplantacija lica

Francuskinja Izabel Dinoar, žena kojoj je 2005. godine prvoj na svetu urađena transplantacija lica, umrla je posle duge bolesti, saopštila je univerzitetska bolnica u francuskom gradu Amijenu.

Dinoarova je umrla 22. aprila, ali je vest o njenoj smrti skrivana da bi se sačuvala privatnost njene porodice, navodi se u danas objavljenom saopštenju bolnice. Prema pisanju francuskog dnevnog lista Figaro (Le Figaro), organizam 49-godišnje Izabel Dinoar ponovo je prošle zime "odbacio transplantirani deo lica", zbog čega nije mogla da pokreće usne, a jaka terapija koju je morala da doživotno koristi izazvala je dva tumora.

Dinoarova je 2005. godine, nakon što ju je izujedao njen pas, postala prva pacijentkinja u svetu kojoj je izvršena operacija transplantacije takozvanog facijalnog trougla, odnosno predeo nosa, usana i vilice.

Operaciju je izveo tim hirurga na čelu sa profesorom Žan-Mišelom Dibernarom, koji je 1998. godine izvršio prvu transplantaciju ruke. Transplantacija kod Izabel Dinoar izvedena je pomoću dela lica uzetog od donatorke kod koje je nastupila moždana smrt.
 

  • chwdp

    08.09.2016 10:22
    "Операција успешна, пацијенткиња преминула!"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.