LED svetlo opasno po zdravlje?

Američka naučna asocijacija u junu je objavila upozorenje da visokosenzitivna LED ulična svetla emituju nevidljivo plavo svetlo koje može da ometa ritam sna i poveća rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema poput raka i kardiovaskularnih bolesti.

Asocijacija je takođe upozorila da LED svetla mogu da pogoršaju noćni vid u vožnji, piše "Vašington post".

Slična zabrinutost se pojavljivala i proteklih godina, ali ovo upozorenje dodaje na ozbiljnosti problema i moglo bi da prisili gradove (barem one u SAD) da razmisle o intenzitetu kojim koriste LED svetla.

LED svetla imaju 50 odsto veću energetsku efikasnost od običnih i traju 15 do 20 godina umesto dve do pet.

Zanimljivo je da su neki američki gradovi rekli da zdravstvena zabrinutost nije dovoljno uverljiva da nadjača dobrobiti LED uličnih svetala.

Portparol energetske gradske kompanije "Seattle" rekao ja da LED svetla ne emituju ništa više problematičnih plavih radiotalasa od većine računara i televizora.

Jedan od glavnih funkcionera Feniksa, Mark Hartman, rekao je da bi oni mogli da pređu na kombinaciju starih i LED svetala, pa bi starija svetla koristili u četvrtima u kojima se stanuje, a ona LED na velikim ulicama i raskrsnicama. Rekao je i da će sigurno u obzir uzeti zdravstvene argumente iako je takođe spomenuo zračenje računara i televizora.

U SAD su vlasti ohrabrivala savezne države i lokalne samouprave na LED ulična svetla čim su ona postala dostupna. Kritičari tvrde da su ipak malo požurili.

"LED svetla prvih generacija zaista imaju negativan uticaj na ljudsku psihofizičku dobrobit", rekao je Majkl Siminovič sa Univerziteta u Kaliforniji.

Svetlost se meri po temperaturi boje i izražava se u kelvinima (K). Originalna LED ulična rasveta imala je temperature od najmanje 4000 K što produkuje jarkobelo svetlo s velikom količinom nevidljivog plavog svetla.

  • bogdan

    03.02.2019 10:03
    led paneli
    Pre nekog vremena kupio sam led panele temperaturne vrednosti 3000k natural i ugradio ih u dnevni boravak, posto je dnevni boravak vece kvadrature stavio sam 2panela 60x30, ono sto me zabrinjava je, radio ne hvata ni jednu radio stanicu kad su upaljena svetla, cak i radio u automobilu ne hvata i ako je u prizemnoj garazi o cemu se radi kolika je opasnost po zdravlje.
    pozzz.
  • Dosti

    29.09.2016 14:52
    "jer jedva da troše struju"

    O čemu ti to? Sa povećanjem snage efikasnost LED-a opada. Pri snagama koje su neophodne za ulično osvedljenje efikasnost je jedva 50% bolja, a radni vek u članku je diskutabilan jer vremenom opada intenzitet izračenog svetla.
  • Mikan

    27.09.2016 22:20
    Krupni kapital
    Sad kad je LED pojeftinio i ušao u masovnu upotrebu,kad se obrnuo ogroman kapital osvetljavajući gradove i domove jer jedva da troše struju a i vek im se meri godinama treba pustiti nešto novo u upotrebu i ponovo u krug. Pričalo se na sva usta da su štedljive sijalice štetne da bi se prešlo na skupoceni LED. Sad nevalja ni Led šta je sledeće? Zna se skupocena EDISON SIJALICA sa debelim vlaknima i jedva vidljivom svetlošću. Samo Led vredi i to od 2700k-do 4000K. Jedino mora biti što jača u vatima jer slabe stvarno smetaju t.j. ne osvetle dovoljno pogotovo čisto bele 4000k.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.